Un tribunal turc l-a condamnat pe primarul Istanbulului, Ekrem İmamoğlu, un oponent cu mare popularitate al lui Tayyip Erdogan, la doi ani, șapte luni și 15 zile de închisoare pentru „injurii” la adresa unor funcționari publici.

Dacă decizia va rămâne definitivă, atunci el va fi privat și de drepturile politice, nemaiputând fi primar și nici să candideze pentru a fi reales. Avocatul său, Kemal Polat, a declarat că va face apel, ceea ce are un efect suspensiv asupra executării pedepsei, relatează Kathimerini.

Condamnarea sa are legătură cu un discurs pe care l-a ținut în 2019, în care a spus că cei care au anulat alegerile locale din Istanbul din acea perioadă sunt „proști”.

În cadrul unei ședințe anterioare desfășurate în luna noiembrie, procurorul a cerut ca Imamoglu să fie condamnat la pedepse cuprinse între 15 luni și patru ani de închisoare pentru un comentariu pe care l-a făcut și care a fost considerat o „insultă” la adresa membrilor Consiliului Electoral Turc.

Ekrem İmamoğlu de la Partidul Popular Republican (CHP) a intrat în vizor după ce a provocat cea mai umilitoare înfrângere partidului lui Erdogan în martie 2019, câștigând primăria din Istanbul, care de 25 de ani era deținută de partidul de guvernământ AKP.

Alegerea sa a fost inițial anulată de guvern care a fost nevoit, însă, să dea înapoi trei luni mai târziu, în fața unei mobilizări a electoratului care a oferit opoziției o victorie și mai amplă.

Câteva luni mai târziu, Ekrem İmamoğlu i-a numit „tâmpiți” pe cei care au anulat primele alegeri și din cauza acestei declarații a fost judecat de justiția turcă.

„Singurul lucru pe care l-am făcut a fost să răspund, întorcându-i propriile vorbe, ministrului de interne care mă numise tâmpit”, a susținut primarul. 

Măsuri draconice la Istanbul

Încă de dimineață devreme și așa cum s-a întâmplat și în timpul audierilor anterioare, zona din jurul tribunalului, care se află în partea asiatică a Istanbulului, a fost complet închisă traficului, iar poliția a izolat străzile, potrivit AFP.

Membru al CHP, principalul partid de opoziție al președintelui Recep Tayyip Erdogan, primarul în vârstă de 52 de ani consideră că procesul său este unul „politic”. În fundal, alegerile İmamoğlu riscă să fie exclus din viața politică cu câteva luni înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare.

Pe de altă parte, alianța de opoziție, formată din șase partide, inclusiv CHP, nu a desemnat încă un candidat comun pentru alegerile prezidențiale, care urmează să aibă loc peste șase luni.

Primarul Istanbulului se numără printre puținii lideri ai opoziției pe care sondajele îl arată că ar câștiga în fața lui Erdogan, care se confruntă cu o criză economică severă și o inflație galopantă, a cărei rată oficială este de aproximativ 85%.

Liderul CHP, Kemal Kılıçdaroğlu, ar prefera să fie el însuși candidat, potrivit mai multor observatori. Însă İmamoğlu, deși își declară sprijinul pentru liderul partidului său, nu a închis ușa posibilei sale candidaturi și dă asigurări că „umerii (săi) sunt capabili să suporte tot felul de responsabilități”.

Sursa: RADOR