Președintele turc a declarat sâmbătă că întrerupe orice contact cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, din cauza acțiunilor comise de Israel în Fâșia Gaza, scrie publicația elvețiană Le Matin.

Președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a declarat sâmbătă că întrerupe orice contact cu premierul israelian, Benjamin Netanyahu, din cauza acțiunilor Israelului în Fâșia Gaza. "Netanyahu nu mai este cineva cu care poți vorbi. I-am pus cruce", a declarat el, conform afirmațiilor relatate de presa turcă.

Pe 25 octombrie, președintele turc, care s-a întâlnit pentru prima dată cu Benjamin Netanyahu în septembrie la New York, a anunțat că renunță la toate planurile sale de a călători în Israel, susținând că a fost "abuzat" de premierul israelian. "Nu veți găsi niciun alt stat a cărui armată să se comporte cu atâta lipsă de omenie", a spus el referitor la represaliile efectuate de Israel în Gaza, după atacul sângeros lansat de Hamas împotriva Israelului pe 7 octombrie și care a făcut 1.400 de morți de partea israeliană, majoritatea civili.

Ministerul Sănătății al mișcării islamiste palestiniene Hamas a anunțat sâmbătă că 9.488 de persoane, din care 3.900 de copii, au fost ucise în Fâșia Gaza de la începutul războiului cu Israelul, care efectuează acolo raiduri aeriene necontenit. După diatriba lui Recep Tayyip Erdogan, Israelul a anunțat pe 29 octombrie să-și retrage toți diplomații din Turcia. Dar le ceruse deja pe 19 octombrie diplomaților săi să părăsească temporar țara ca "măsură de securitate".

Mediere

Președintele turc a precizat sâmbătă că Turcia nu rupe relațiile diplomatice cu Israelul. "Nu este posibil să rupi complet legăturile, mai ales în diplomația internațională". El a explicat că șeful Agenției Turce de Informații (MIT), Ibrahim Kalin, este varful de lance al eforturilor Turciei de a încerca să pună capăt războiului, prin mediere.

"Ibrahim Kalin vorbește cu partea israeliană. Desigur, el negociază și cu Palestina și Hamas", a declarat Erdogan. Dar, potrivit lui, Benjamin Netanyahu este în principal responsabil pentru violențe și "a pierdut sprijinul propriilor cetățeni". "Ce trebuie să facă este să se dea înapoi și să pună capăt acestei situații", a afirmat Recep Tayyip Erdogan.

sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA