China reprezintă un risc "fundamental" de securitate pentru Statele Unite în deceniile următoare, în timp ce Rusia reprezintă o "amenințare acută", a estimat Pentagonul în noua sa strategie de apărare.

Beijingul "este singurul concurent care intenționează atât să schimbe ordinea internațională, cât și, din ce în ce mai mult, mijloacele pentru a face acest lucru", a declarat săptămâna trecută ministrul apărării Lloyd Austin, prezentând presei noua strategie americană.

"Spre deosebire de China, Rusia nu reprezintă o amenințare sistemică pentru Statele Unite pe termen lung. Dar Rusia reprezintă o amenințare imediată și vie la adresa intereselor și valorilor noastre", a adăugat el, potrivit La Libre Belgique.

Noua strategie de apărare, lansată pentru prima dată împreună cu noua poziție nucleară și rachetă a SUA, sugerează presiunea Beijingului asupra Taiwanului pe fondul temerilor Washingtonului că China accelerează programul de reunificare cu insula.

”Retorica din ce în ce mai provocatoare și activitățile coercitive ale Chinei împotriva Taiwanului sunt destabilizatoare, riscă să provoace neînțelegeri și amenință pacea și stabilitatea în strâmtoarea Taiwan”, se spune în acest document de aproximativ douăzeci de pagini, din care a fost trimisă o versiune mai lungă clasificată drept secret al apărării. Congresul în urmă cu câteva luni.

Pentagonul notează, însă, că "un conflict cu China nu este nici inevitabil, nici de dorit".

Statele Unite consideră, de asemenea, că armele lor nucleare sunt menite să "descurajeze orice formă de atac strategic", inclusiv convențional, se precizează în noua postură nucleară americană.

"Aceasta include folosirea unei arme nucleare, indiferent de puterea sa, iar aceasta presupune atacuri foarte semnificative de natură strategică, cu utilizarea mijloacelor non-nucleare", a precizat pentru presă un înalt oficial al Ministerului american al apărării.

Documentul precizează, însă, că Statele Unite "vor lua în considerare utilizarea armelor nucleare doar în circumstanțe extreme pentru a apăra interesele vitale ale Statelor Unite, ale aliaților săi și ale partenerilor săi".

Înalt oficial al Pentagonului a explicat că această nouă abordare ambiguă a avut scopul de a "complica luarea deciziilor" adversarului, într-un moment în care Rusia acuză Ucraina că se pregătește să folosească o "bombă murdară".

"Invadarea Ucrainei de către Rusia subliniază că pericolul nuclear persistă și s-ar putea agrava, într-un context geopolitic din ce în ce mai competitiv și instabil", adaugă noua strategie a Statelor Unite.

În timp ce Statele Unite se așteaptă la un test nuclear iminent din partea Coreei de Nord, Pentagonul avertizează că un astfel de atac nuclear ar însemna "sfârșitul regimului" lui Kim Jong Un.

"Orice atac nuclear al Coreei de Nord împotriva Statelor Unite sau a aliaților și partenerilor săi va fi inacceptabil și va duce la sfârșitul acestui regim", a spus Pentagonul. "Nu există niciun scenariu în care regimul lui Kim ar putea folosi arme nucleare și să supraviețuiască".

China "a întreprins un efort ambițios de a-și extinde, moderniza și diversifica forțele nucleare", subliniază în continuare Departamentul american al apărării, care precizează că Beijingul "probabil că dorește să posede cel puțin 1.000 de focoase nucleare până la sfârșitul deceniului".

Dar "Rusia este principalul rival al Statelor Unite, cu cele mai diverse și capabile forțe nucleare", se precizează în document.Rusia are 1.550 de focoase nucleare desfășurate și 2.000 de focoase nedesfășurate.

Noua strategie militară americană ia din nou în considerare schimbările climatice, care fuseseră eliminate din ultima versiune publicată sub președinția lui Donald Trump, și revine asupra deciziei luată în 2018 de a desfășura o nouă rachetă de croazieră nucleară mare-sol, a cărei dezvoltare a fost planificat pe o perioadă de șapte până la zece ani.

Sursa: RADOR