În 2015 s-a înregistrat un record în privința persoanelor strămutate intern din cauza războaielor și conflictelor : 40,8 milioane, dintre care 8,6 milioane au fost nevoite să-și părăsească locuințele anul trecut.

Din cele 8,6 milioane, conflictele din Orientul Mijlociu au provocat strămutarea a mai mult de jumătate, potrivit unui raport publicat miercuri și realizat de Consiliul Norvegian pentru Refugiați (NRC) și Centrul de Monitorizare a Strămutărilor Interne (IDMC) de la Geneva.

"Aceasta este cea mai mare cifră înregistrată vreodată și reprezintă dublul numărului de refugiați din întreaga lume", a declarat Jan Egeland, secretar general al Consiliului Norvegian pentru Refugiați.

"În timp ce atenția întregii lumi s-a concentrat asupra fluxului de refugiați din regiune, milioane de oameni au fost strămutați intern în Orientul Mijlociu, mai mult decât în tot restul lumii", a precizat Carsten Hansen, director regional al NRC în Orientul Mijlociu, scrie Deutsche Welle.

Numărul de persoane strămutate interne în Siria și Irak a crescut cu 1,3 milioane, respectiv, 1,1 milioane, adăugându-se la milioane de oameni forțați deja să-și părăsească locuințele din cauza unor conflicte îndelungate.

Cea mai dramatică situație se înregistrează însă în Yemen, unde 2,2 milioane de persoane au fost strămutate, ca urmare a bomdardamentelor coaliției conduse de Arabia Saudită. 

Riadul și statele aliate din Golf au lansat, anul trecut, o operațiune militară și o blocadă economică împotriva rebelii șiiți Huthi din Yemen, rezultatul fiind un dezastru umanitar. 

Cei peste un milion de refugiați care au ajuns în Europa anul trecut au fost doar vârful iceberg-ului.

 

În timp ce țările stabile și mai bogate au încercat să-i țină pe solicitanții de azil departe de frontierele lor și să le refuze protecția, milioane de persoane rămân prinse în propriile țări, cu moartea pândindu-le la fiecare colț,

a declarat Hansen.

Cinci țări - Columbia, Republica Democratică Congo, Irak, Sudanul de Sud și Sudan – sunt în topul țărilor cu persoane strămutate timp de mai mult de un deceniu.

"Aceasta este o dovadă în plus că, în absența ajutorului pentru persoane strămutate, acest proces poate dura ani și chiar decenii", a declarat directorul IDMC, Alexandra Bilak.