Peste cinci mii de imigranți au ajuns duminică în Serbia, continuându-și drumul către Vest, după o încercare zadarnică și punctual în forță a forțelor de ordine macedonene de a-i împiedica să pătrundă în țară, relatează Mediafax, citând Reuters.

Depășită de un aflux de refugiați, în principal sirieni veniți din Grecia, Macedonia a închiriat trenuri și autocare cu care să-i transporte către nord, după mai multe zile de haos provocat de închiderea frontierei sale sudice de către forțele macedonene de securitate, care au recurs la grenade asurzitoare și la gaze lacrimogene încercând să-i împiedice să intre în țară. 

Fluxul este neîntrerupt, deoarece Grecia a evacuat către partea continentală refugiații debarcați în număr mare pe anumite insule de la Marea Egee. Un număr-record de 50.000 de imigranți a ajuns în Grecia pe mare în iulie, venind dinspre Turcia.


Ministrul sârb al Apărării Bratislav Gasic a anunțat, într-o vizită la un centru de primire a imigranților la frontiera Serbiei cu Macedonia, că peste 5.000 de persoane au intrat în țară în cursul nopții de sâmbătă spre duminică.


Cozi lungi de așteptare s-au format în acest centru, deoarece imigranțiii, care provin din Africa, Orientul Mijlociu și Asia, au nevooie de documente care să le legalizeze traversarea Serbiei, de unde vor încerca să treacă în Ungaria și, astfel, în spațiul Schengen al Uniunii Europene.


"Ne așteptăm ca valul să aibă aceeași amploare mâine sau peste două zile", a declarat ministrul sârb al Apărării, citat de agenția sârbă de presă Tanjug.


În Grecia, un feribot la bordul căruia se aflau aproape 2.500 de imigranți aduși de pe insule grecești a intrat duminică dimineața în portul Pireu, în apropiere de Atena. El a plecat înapoi după o două ore, să aducă alții. Aproape toți acești imigranți intenționează să ajungă în Macedonia.


Serbia părea mai bine echipată ca Macedonia să facă față unui aflux important de imigranți, după ce a deschis recent un centru de primire la Presovo, în sud.


Guvernul macedonean a decretat o stare de urgență la frontiera de sud joi și a dispus închiderea acesteaia pentru imigranți, care sosesc într-un ritm de aproximativ 2.000 pe zi, cu intenția de a trece în Serbia și apoi în Ungaria.


Această măsură a creat scene de haos, în special la Gevgelija, unde mii de bărbați, femei și copii, mulți provenind din Siria, au petrecut mai multe nopți sub cerul liber și fără să primească vreun ajutor alimentar.


După ce a încercat să-i lase să treacă pe cei mai vulnerabili în grupuri mici, poliția nu a putut opri mulțimea, iar mii de persoane au năvălit sâmbătă pe teritoriul macedonean, în pofida tirurilor de grenade asurzitoare.


Macedonia, care întreține relații tensionate cu Grecia, acuză Atena că-i trimite pe imigranți în număr prea mare la frontiera comună.