Serviciul de presă al Poliției Naționale a Ucrainei a raportat marți că de la începutul invaziei la scară largă a Federației Ruse au fost înregistrate mai mult de 52.600 de crime de agresiune și crime de război.

Potrivit unui infografic prezentat de poliția ucraineană, până acum au fost documentate 52.613 crime de război, dintre care 41.039 pentru încălcarea legilor și obiceiurilor războiului, 9.162 pentru împiedicarea integrității teritoriale și inviolabilității Ucrainei, 2.224 pentru activități de colaborare, 103 pentru înaltă trădare, 37 pentru sabotaj, scrie Ukrinform,

În plus, ofițerii de poliție au deschis 53 de proceduri penale privind fapte de violență sexuală comise de militari ruși. 

++++

Situația energetică rămâne foarte dificilă în Ucraina, a avertizat ministrul energiei

Situația energetică rămâne "foarte dificilă" în Ucraina din cauza riscului persistent de bombardamente rusești, a declarat marți ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, avertizând că în ajunul Anului Nou s-ar putea înregistra "daune maxime pentru sistemul energetic", relatează CNN.

Vorbind la televiziunea ucraineană, Herman Halușcenko a spus că Ucraina încearcă să folosească pauzele dintre atacurile rusești pentru a reduce deficitul de energie prin creșterea producției de electricitate și, de asemenea, pentru a crește capacitatea de a transmite electricitate. În timpul sărbătorilor, riscul de bombardamente ar putea fi mai mare, a avertizat oficialul ucrainean.

"Situația este de așa natură încât este cu siguranță dificil să planificăm ceva, pentru că nu cunoaștem volumul posibilelor bombardamente viitoare și valoarea daunelor pe care le vor provoca sistemului energetic", a mai spus Herman Halușcenko.

Compania energetică de stat ucraineană Ukrenergo a declarat marți că deficitul de energie din sistem "a scăzut ușor datorită creșterii volumului de producție al centralelor electrice", dar "capacitatea disponibilă în sistem este încă insuficientă pentru a satisface toate nevoile consumatorilor din țară", deoarece a crescut și nivelul consumului de energie.

Sursa: RADOR