Un studiu intitulat „Salariile în timpul inflației” arată că 85,07% dintre angajații bulgari nu sunt mulțumiți de creșterea salarială de care au beneficiat în 2022.

Acesta a fost realizat de platforma de carieră Kaderabotim.bg în perioada 15-30 iunie și au participat 1.172 de angajați din diverse domenii de activitate.

Între aceștia, cei mai mulți reprezentanți sunt din sectorul comerțului și vânzărilor cu amănuntul, urmat de producție, sănătate, bănci, finanțe, asigurări, educație, contabilitate, tehnologie informațională etc. Cea mai mare este ponderea angajaților în companiile mari (între 500 și 1.000 de angajați sau cu peste 1.000 de angajați). Scopul studiului este de a oferi informații obiective despre nivelurile salariale și creșterea acestora în Bulgaria în acest an, care se caracterizează de niveluri ridicate de inflație, precizează platforma.

Datele arată că doar 6,31% dintre participanții la sondaj își definesc creșterea salarială ca fiind satisfăcătoare, iar restul de 8,62% nu pot evalua. Aproape un sfert (24,91 la sută) dintre respondenți primesc un salariu brut mai mic de 1.000 de leva.

Cel mai mare număr de respondenți (39,68 la sută) spun că salariul lor lunar este între 1.000-1.500 de leva brut, iar doar 7,34 la sută afirmă că angajatorul le plătește un salariu lunar brut de peste 3.000 de leva. La întrebarea „Ce majorare salarială ați primit anul acesta?”, cea mai mare pondere a respondenților (44,88 la sută) a răspuns că salariul nu s-a schimbat în ultimele luni.

Între ei sunt angajații cu o creștere cuprinsă între 5 și 10 la sută (20,82 la sută) și cei cu creștere de până la 5 la sută - 16,8 la sută. Rezultatele sondajului arată că puțin peste 2 la sută dintre muncitorii din Bulgaria au primit o creștere a salariului de peste 25 la sută. Ajutoarele sociale fac și ele obiectul studiului, deoarece datele arată că angajatorii a 11,43 la sută dintre respondenți nu oferă așa ceva.

Dintre beneficiile sociale oferite, ponderea asigurărilor suplimentare de sănătate este cea mai mare (15,61 la sută), urmată de programul flexibil de lucru sau de munca la domiciliu (11,86 la sută), abonamentul la servicii medicale (11,26 la sută), zile suplimentare de concediu (10,41 la sută), abonament de fitness, card pentru sport sau alte antrenamente (9,04 la sută) și rambursarea costurilor de transport (8,19 la sută).

Kaderabotim.bg a fost lansat în 2011, în România, iar azi este deja prezent în Republica Moldova, Ungaria, Cehia, Grecia, Ucraina, Polonia, Bulgaria, precum și în 5 țări ale lumii arabe (Tunisia, Algeria, Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite).

Platforma oferă tuturor candidaților oportunitataea unui nou loc de muncă, de a se informa în prealabil despre condițiile din respectiva companie pe baza diverselor criterii - oportunități de dezvoltare, remunerare, management, proceduri și valori, un pachet de beneficii sociale etc.

Platforma conține recenzii ale angajaților despre companii, informații despre salarii, beneficii sociale și alte condiții de muncă, precum și detalii despre modul de desfășurare a unui interviu de angajare și capacitatea de a crea un CV online.

sursa: RADOR