Peter Szijjarto: Ucraina pregătește o ”a treia lovitură” împotriva minorităților
Ministrul ungar de Externe se referă la solicitarea președintelui Petro Poroșenko ca Parlamentul de la Kiev să aprobe o lege privind sancționarea dublei cetățenii într-o procedură de urgență.
Prima lovitură a fost modificarea Legii educației, urmată de o a doua lovitură care a implicat declararea Legii cu privire la principiile politicii lingvistice de stat în Ucraina drept neconstituțională și planificarea amendării sale, a declarat marți Peter Szijjarto în cadrul unei conferințe de presă, relatează MTI, preluată de Agerpres.
Ucraina acționează împotriva minorităților naționale ”într-un mod vrednic de dispreț și premeditat”, a acuzat Szijjarto.
El a adăugat că reședintele Ucrainei acționează împreună cu Rada de la Kiev pentru a elimina treptat drepturile dobândite de minorități, în timp ce conduce o ”campanie mincinoasă”, pretinzând că sunt victime ale geopoliticii.
Șeful diplomației de la Budapesta a atras atenția că Ungaria își va menține veto-ul asupra aderării Ucrainei la NATO dacă drepturile minorităților naționale nu vor fi restabilite.
Background
La sfârșitul lunii septembrie 2017, președintele ucrainean, Petre Poroșenko, a promulgat o controversată Lege a educației, criticată de comunitatea românească, dar și de alte minorități din Ucraina, care consideră că modificările duc la asimilarea lingvistică a minorităților naționale.
Legea a fost însă criticată de minoritățile din Ucraina, dar și de București și Budapesta.
Pe 13 octombrie anul trecut, ministrul ucrainean de Externe, Pavel Klimkin, a promis la București că Ucraina va rezolva problema școlilor în limba română.
Ministrul ucrainean a pledat ferm în favoarea Legii, susținând că ea nu e îndreptată împotriva comunităților entice. Dimpotrivă, Kievul a dorit să ofere noi oportunități pentru toți cetățenii Ucrainei, indiferent de etnia lor.
a spus Klimkin.”Noi nu suntem interesați deloc în asimilarea niciunei etnii naționale. Comunitatea română există de sute de ani, avem legături foarte strânse și suntem interesați să o dezvoltăm ca o parte integrantă a Ucrainei … nu vrem să restrângem drepturi. Nu vrem să interzicem românilor să învețe biologia sau fizica în limba română, ideea e cu totul alta: … vrem să construim învățarea limbii ucrainene pentru ca fiecare să poată folosi această șansă în viață, într-o Ucraină europeană și democratică”,
Poziția Comisiei de la Veneția
Pe 8 decembrie anul trecut, Comisia de la Veneția formulat o serie de obiecții la lege. Kievul a înțeles altceva.
”Comisia de la Veneția a subliniat că subiectul conținutului și volumului drepturilor ține exclusiv de competența Curții Constituționale a Ucrainei. O serie de chestiuni lingvistice trebuie reglementate prin legi speciale. Deci, acuzațiile Ungariei (la adresa Ucrainei – n.r.) nu au fost confirmate", a afirmat Ministerul ucrainean al Educației.
În opinia acestuia, cea mai importantă teză a concluziilor Comisiei este constatarea că articolul 7 este un articol-cadru și că poate fi detaliat în continuare, în special în Legea Învățământului Secundar.
de Emil 03 Mai 2018 11:54
In final,privind din punct de vedere istoric am observat ca "lumea slava" devine brusc realista si echitabila doar cand i se da la propriu in cap sau in boase,cum ar fi:
- Ucraina si-a mai vazut lungul nasului abia dupa ce MAMUSKA RASSIA i-a aplicat o corectie exemplara in Crimeea si estul asa zisei tari formate prin "descurcari teritoriale" in cardasie cu imperiul rus...si le-au mai scos si aburii de putere regionala din cap.
- Serbia a ajuns la sentimente mai bune si mai realiste desigur fata de minoritati cumva si in ceea ce priveste politica interna si externa abia dupa ce NATO le-au dat cu bomba-n cap pana le-au iesit prostiile slave bagate-n cap de acelasi imperiu caduc...
- Bulgaria a zarit la orizont ca nu prea le-ar prii si lor o laboanta peste ochi din partea puterilor europene si au mai redus tonul idiot al agitatiilor nationaliste care cam incepusera sa se manifeste si pe acolo...