În ciuda progreselor în justiția climatică, reuniunea din Egipt a eșuat în lucrurile importante.

Cea de-a 27-a conferință a țărilor semnatare ale Convenției ONU privind Schimbările Climatice (COP-27) s-a încheiat cu o întârziere de două zile, cu câteva progrese și cu o stagnare în privința obiectivului de a stopa încălzirea globală. Ceea ce contează mai mult a rămas din nou pentru anul viitor, potrivit unei analize a publicației braziliene Folha Online.

Reuniunea din Egipt a scăpat doar de eșec numai pentru că gazdele au reușit să ajungă, în ultimul moment, la un acord în problema pierderilor și daunelor. A fost creat un fond pentru a ajuta țările vulnerabile la fenomene meteorologice extreme.

Țările bogate doreau să apară în text sintagma "mai vulnerabile", ceea ce în jargonul COP-urilor ar exclude țări precum Pakistanul, care a cunoscut anul acesta inundații catastrofale. Cele mai dezvoltate țări au sfârșit prin a ceda.

Chiar și așa, rămân de definit detaliile fondului, cum ar fi sumele alocate fiecărei părți. Merită să amintim că o altă promisiune, de 100 de miliarde de dolari pe an pentru țările în curs de dezvoltare, nu a fost niciodată respectată pe deplin.

În orice caz, negocierea internațională privind climă este acum susținută de un trepied: pe lângă atenuare și adaptare, pilonii de până acum, apare despăgubirea. Se reechilibrează balanța geopolitică dintre țările dezvoltate și cele în curs de dezvoltare, dar victoria celor din urmă în Egipt se poate dovedi a fi à la Pirus.Țările bogate susțin că nu vor exista resurse în lume pentru a face față daunelor dacă atmosfera își va continua traiectoria actuală de încălzire de 2,8 °C față de nivelurile preindustriale, în loc de 1,5 °C. Și, în acest sens, COP-27 nu a făcut niciun progres.

Există așteptarea ca semnatarii convenției să intensifice ambiția contribuțiilor lor de a limita emisiile de gaze cu efect de seră, adică atenuarea încălzirii globale. Unul dintre rarele anunțuri a venit din partea Uniunii Europene: să-și reducă emisiile cu 57% (în loc de 55%) până în 2030.

Deși procentul depășește efortul cerut de planetă pentru a avea șansa de a rămâne sub 1,5 °C (reducerea la jumătate a carbonului în următorii opt ani), diferența este mică. Cu fiecare an ce trece devine tot mai evident faptul că un astfel de obiectiv este departe de a fi atins.Impasul de la COP-26 de la Glasgow (Scoția) persistă: economiile dependente de combustibili fosili au împiedicat să se întrezărească, în textul egiptean, un orizont pentru eliminarea acestei matrice în producția globală de energie. Se vorbește doar de reducere, și chiar și așa doar la cărbune.

Aproape că nu vor exista câștiguri în această privință la COP-28, care va fi găzduită de o altă țară petrolieră din Orientul Mijlociu, Emiratele Arabe Unite. Astfel, pierderile Terrei continuă. 

Sursa: RADOR