Dacă Rusia nu va pune în aplicare Acordurile de la Minsk, Kievul este pregătit să construiască un zid care să se separe Donbasul de restul teritoriului ucrainean, susține un consilier al președintelui Zelenski.

"Nu vom consuma mult timp dacă nu vom vedea din partea Rusiei dorința de a transpune Minskul în practică. Nu vom aștepta ani în șir, am stabilit pentru aceasta un timp limitat", a afirmat Andrii Iermak, consilier al președintelui Vladimir Zelenski, care nu a precizat vreun termen, dar anterior presa ucraineană a relatat că în conversațiile cu reprezentanții echipei lui Zelenski s-a spus neoficial că situația din Donbas ar trebui să se clarifice în prima jumătate a anului 2020, relatează Agerpres.

'Evident, Ucraina va face tot posibilul pentru a se ajunge la încetarea războiului pe cale politică. Dar noi, desigur, avem și un "plan B"', a insistat consilierul prezidențial, subliniind că acest "plan B" constă în "construirea unui zid de securitate în Donbas și a trăi mai departe".

"Avem prieteni, îi vom implica și le vom împrumuta experiența. Mă refer aici în primul rând la Israel", a adăugat el.

Cu toate acestea, echipa președintelui Zelenski speră în succesul apropiatei reuniuni în format 'Normandia' (Franța, Germania, Ucraina și Rusia), a mai spus Iermak.

Declarațiile au fost făcuteîn cadrul unei reuniuni la Londra organizată joi de Chatham House și Consiliul pentru politică externă "Prisma ucraineană", un think tank care oferă expertiză Ministerului de Externe ucrainean, potrivit agenției oficiale de presă Ukrinform.