China a depus o plângere formală pe lângă Regatul Unit pe tema unei altercații între diplomați ai săi și un militant pro-democrație din Hong Kong la consulatul chinez din Manchester, care a reaprins tensiunile dintre cele două țări.

Autoritățile chineze "au început demersuri" pe lângă omologii lor britanici pentru a se plânge, a arătat purtătorul de cuvânt al Ministerului de externe, Wang Wenbin, într-un briefing de presă regulat, subliniind că unii angajați ai consulatului au fost "răniți".

Regatul Unit a reamintit sec Beijingului dreptul de a manifesta pe teritoriul britanic, în cursul unei convocări a însărcinatului cu afaceri chinez, Yang Xiaoguang, la Londra la Foreign Office, notează La Libre Belgique.

Imagini devenite virale au arătat o manifestație autorizată în fața consulatului Chinei la Manchester (nordul Angliei) duminică, zi în care se deschidea la Beijing congresul Partidului Comunist.

Manifestația a reunit militanți pro-democrație din Hong Kong, care se opun impunerii autorității Beijingului asupra acestui teritoriu altă dată britanic și care a beneficiat multă vreme de libertăți neegalate în altă parte în China.

Imagini video arată indivizi care ies din consulat pentru a distruge bannerele manifestanților. Urmează altercații violente și, pe imagini, un manifestant este văzut la pământ, fiind lovit în incinta diplomatică după ce a fost vizibil tras acolo cu forța.

În vreme ce China a acuzat "provocatori" intrați "ilegal" în incinta consulatului, în Regatul Unit au fost reacții vii în legătură cu faptele, pe care la anchetează poliția din Manchester.

Sursa: RADOR