Colegiul Național al PMP a hotărât luni, cu unanimitate de voturi, să dea un mandat de susținere propunerii de excludere a Fidesz, partidul premierului ungar Viktor Orban, din PPE.

"În opinia mea, Fidesz-ul care guvernează Ungaria încalcă grav Tratatul de la Lisabona, Tratatul UE, nu acceptă să mai respecte ce a semnat la aderare. Că a fost de acord și cu competențele partajate în care are prioritate UE, și cu competențele exclusive și cu Justiția, cu libertatea presei, cu toate cele. Deci, după părerea mea, a tolera în interiorul PPE un astfel de comportament la un partid care guvernează este o eroare", a precizat președintele onorific al PMP, Traian Băsescu, potrivit Agerpres.

El a adăugat că s-ar putea să fie partide din PPE care să voteze pentru rămânerea Fidesz-ului, dar a arătat că PMP nu se va afla printre ele.

"Dacă luăm măcar și mesajul ticălos care s-a dat de la Budapesta ieri, pentru manifestația din secuime legată de autonomie, noi nu avem cum să susținem rămânerea în PPE a lui Viktor Orban. Probabil își va găsi locul la marxiștii progresiști, unde dezordinea și lipsa de respect pentru legi sunt un mod de a face politică, dar nu în PPE, care are totuși meritul că de vreo 15 ani duce corabia UE înainte, într-un fel sau altul, fără să spun că UE e neapărat ce am dorit sau ce ne-am visat. Dar bună - rea cum e, cu plusurile și cu minusurile ei, garantează pacea și posibilitatea unei prosperități viitoare inclusiv pentru români", a spus Băsescu.

Mai multe partide membre ale PPE au cerut, în mod oficial, excluderea formațiunii conduse de premierul ungar, Viktor Orban. Discuția va avea loc pe 20 martie.

UDMR a anunțat că nu va sprijini excluderea lui Orban din PPE.