Mihailo Podoliak, consilierul șefului Biroului [reședintelui de la Kiev, consideră că tentativele de a pune capăt pe cale pașnică războiului Rusiei împotriva Ucrainei vor deveni un triumf pentru președintele rus, Vladimir Putin.

"Orice propunere de 'reglementare diplomatică' înseamnă, de fapt, un lucru: Ucraina trebuie să se predea, să accepte ultimatumurile Rusiei, iar agresorul să evite pedeapsa. Adică este vorba doar despre un triumf al lui Putin și prăbușirea dreptului internațional. De ce? Ucraina contraatacă deja în mod eficient, continuați să o ajutați", a scris peTwitter Podoliak, relateaz[ Korespondent.

Publicația amintește că reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marți că Rusia este gata să negocieze cu privire la război cu diferite țări, însă a acuzat că Ucraina refuză să se angajeze într-un astfel de dialog. (Sursa: RADOR)

++++

Ucraina afirmă că rușii se pregătesc pentru ''cea mai grea bătălie'' la Herson

Forțele ruse se pregătesc pentru "cea mai grea bătălie" la Herson și nu dau semne că ar fi dispuse să renunțe la cel mai mare oraș ucrainean ocupat, a afirmat Oleksi Arestovici, consilier al președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-o declarație video difuzată marți seara.

"La Herson totul este clar. Rușii se reaprovizionează, își întăresc gruparea de acolo", a spus oficialul de la Kiev, citat de Reuters. "Înseamnă că nimeni nu se pregătește să se retragă. Dimpotrivă, cea mai grea bătălie va avea loc pentru Herson", a apreciat el, scrie Agerpres.

Contraofensiva ucraineană i-a respins în ultimele săptămâni pe ocupanții ruși, care riscă să fie blocați pe țărmul de vest al Niprului, unde se află Hersonul controlat de Rusia încă de la începutul invaziei. Acum, autoritățile locale numite de Moscova evacuează locuitorii pe malul de est al râului.

++++

Varșovia ar putea construi unui gard de-a lungul frontierei cu exclava rusă Kaliningrad

Un oficial din cadrul partidului de guvernământ din Polonia a declarat că guvernul de la Varșovia ia în calcul construirea unui gard de-a lungul frontierei cu exclava rusă Kaliningrad.

Krzysztof Sobolewski a făcut trimitere la unele informații potrivit cărora Rusia ar putea opera mai multe curse aeriene internaționale din Kaliningrad pentru a permite migranților să traverseze frontiera în interiorul UE, scrie BBC.

Secretarul general al partidului de guvernământ polonez, Lege și Justiție, Krzysztof Sobolewski, a declarat că în acest fel va fi consolidată securitatea de-a lungul frontierei de nord a țării cu Kaliningrad.

Sobolewski a precizat că noul gard de sârmă construit la frontiera cu Belarus a oprit valul de migranți africani și din Orientul Mijlociu care treceau dinspre Belarus, iar acum ar putea fi nevoie de un altul. Gardul, având o înălțime de 5,5 metri, costă 350 de milioane de dolari și va fi dotat cu 2.500 de camere de supraveghere, după ce va fi finalizat. Numărul migranților care au traversat acea frontieră s-a diminuat semnificativ, însă există, zilnic, zeci de tentative. (Sursa: RADOR)

++++

Putin despre echiparea soldaților ruși

Într-o reuniune a consiliului de coordonare a guvernului care a abordat nevoile armatei ruse, președintele rus Vladimir Putin a cerut marți să li se garanteze trupelor ruse care luptă în Ucraina, țară vecină pe care Moscova a invadat-o la 24 februarie, accesul la echipamentul ''cel mai modern, comod și eficient'', transmite EFE.

''Nu doar că trebuie să garantăm echipamentul utilizat în operațiunea militară specială (...) ci acesta trebuie să fie modern, comod și eficient'', a insistat Putin la reuniune.

Putin a cerut să se reducă birocrația care provoacă întârzieri în aprovizionarea cu echipamente a trupelor ruse care luptă în Ucraina.