Podoliak: Rusia trebuie să scape de Putin, Xi Jinping nu îl poate susține

"Tribunalul Internațional de la Haga a făcut un pas foarte important împotriva lui Vladimir Putin, care are valoare atât juridică, cât și politică", spune Mihailo Podoliak, unul dintre cei mai cunoscuți consilieri ai președintelui Zelenski.
”Indiferent dacă Rusia recunoaște sau nu competența Curții Penale Internaționale, această decizie va limita enorm posibilitățile de a călători ale lui Putin, înainte de fiecare deplasare, acesta va trebui să se gândească bine unde merge și să verifice că are viză. Din punct de vedere politic, semnificația este și mai puternică în ochii lumii și ai elitelor Rusiei. Putin a fost desacralizat și redus la statutul de suspect pentru crime foarte grave. Până mai ieri aspira să conducă lumea, astăzi trăiește sfârșitul rușinos al straniei sale cariere”, a declarat într-un interviu acordat cotidianului italian Corriere della Sera Mihailo Podoliak.
El a adăugat că Tribunalul Penal Internațional reamintește comunității internaționale că responsabilitățile pentru acest război tragic din inima Europei sunt ”ireversibile, nu pot fi șterse”.
Mihailo Podoliak a precizat că Vladimir Putin și colaboratoarea sa Maria Lvova-Belova, bănuită că ar fi organizat deportarea forțată în masă a copiilor ucraineni, sunt doar primii dintr-o lungă listă de criminali de război ruși.
”Lui Putin îi este retrasă imunitatea funcțională de șef de Stat, nu mai are protecție juridică. Cele 123 de țări care au ratificat Statutul de la Roma sunt obligate să-l aresteze, dacă tranzitează teritoriile lor. Rezultă că tendința stranie a unor mari sectoare ale claselor conducătoare europene de a-l proteja pe Putin este definitiv delegitimată. De acum înainte, va fi imposibil ca liderii europeni să se așeze la masa negocierilor cu o persoană suspectată oficial de crime în masă împotriva umanității, acum va fi greu pentru Rusia să susțină că ucrainenii sunt fericiți să plece să trăiască pe teritoriile sale și să găsească noi familii”, a declarat consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski.
Podoliak subliniază faptul că Decizia Tribunalului subliniază hotărârea Europei de a nu lăsa nepedepsite crimele: ”Liderii ruși trebuie să înțeleagă că nimeni nu le va permite să fugă de responsabilități, dacă vor să supraviețuiască, trebuie să pună capăt agresiunii în curând și să extrădeze criminalii de război specifici. Dacă Putin rămâne la putere, Rusia va asista la declinul său intern. Tribunalul oferă liderilor țării o oportunitate: scăpați de Putin și refondați Statul într-un mod diferit”.
În ceea ce îl privește pe Putin, ”ce era mai rău s-a întâmplat deja: s-a dovedit a fi ipocrit, prost, incapabil, incoerent cu valorile umane. Noi ne apărăm cu succes și nu vom permite nicio ocupare a pământurilor noastre. Putin a cultivat mitul superiorității militare ruse, dar armata sa s-a dovedit a fi un balon de săpun, un mecanism învechit și ruinat de corupția internă”.
Procurorul general al Ucrainei a documentat până în prezent cazurile a 16.221 de copii luați din sânul familiile lor, toate înregistrate și coroborate de mărturiile familiilor și chiar de mărturisiri publice ale oficialităților ruși, dar în realitate numărul ar fi mult mai mare.
Întrebat dacă plângerea Tribunalului ar putea influența vizita președintelui chinez, care începe luni la Moscova, Mihailo Podoliak spune că - deși China și Rusia nu sunt semnatare ale Statutului de la Roma - lucrurile se schimbă: ”Xi Jinping se va întâlni cu un lider suspectat de crime în masă. Și ce sens are ca liderul chinez să preia indirect toxicitatea lui Putin, care aspiră la un rol central în politica internațională? Putin îl constrânge într-o poziție foarte ambiguă. În orice caz, China are tot dreptul să-și aleagă independent propriile priorități”.
Consilierul ucrainean a respins ideea unui compromis pentru pace, dacă China ar propune ca Rusia să se retragă la granițele de dinaintea invaziei de anul trecut, păstrând Crimeea și o parte din Donbas.
”Mi se pare o întrebare ciudată. Ce sens ar avea zeci de mii de morți și apărarea efectivă a propriilor teritorii pentru a reveni la status quo-ul care a determinat Rusia să ne atace acum un an? Este imposibil, orice compromis de acest fel nu va duce la pace, ci la agravarea situației și, apoi, la conflict. Nu pot exista compromisuri teritoriale: ar fi doar un armistițiu temporar, care ar oferi Rusiei posibilitatea de a se reorganiza, de a-și reconstrui armata, de a-și adapta economia la legea marțială și, prin urmare, de a ataca din nou. A renunța la teritoriile Ucrainei înseamnă a admite că am pierdut, precum și de a îndeplini ultimatumul Rusiei și de a accepta că Europa democratică este mai slabă. Aveți nevoie de asta? Noi nu. Trebuie să punem capăt războiului, pentru a restabili echilibrul de putere în lume: negocierile vor fi posibile numai după retragerea totală a Rusiei”, a explicat el.
Podoliak nu crede că Beijingul va trimite arme Moscovei, deoarece și-ar pune în pericol relațiile comerciale și tehnologice cu alte țări:
”Și în al doilea rând, de ce să ajute Rusia, care suferă prăbușirea propriei civilizații? Rusia de astăzi nu va mai exista în curând; ar fi o investiție fără profit și China este prea pragmatică pentru a comite asemenea greșeli. În al treilea rând, legea chineză interzice transferul de arme către un stat aflat în război. Astăzi nu are sens să pariezi pe Rusia, nu este un aliat promițător, ci se dovedește a fi o țară înapoiată, care încearcă să-și compenseze slăbiciunile cu un exces de agresivitate”.
”Rusia aplică șantajul direct, mita, asasinarea politică, conflictele militare – toate sunt tehnologii distructive. China, pe de altă parte, joacă la mese complet diferite, mai lungi, multidirecționale. Mai degrabă, China poate profita de condiția unei Rusii puternic slăbite și discreditate. Să nu uităm că un comerț internațional stabil și accesul la un know-how tehnologic sunt extrem de importante pentru Beijing, pentru că se plasează în relații competitive cu Statele Unite și Europa, dar nu dorește conflicte directe și sancțiuni. Rusia, în schimb, poate oferi doar un război autodistructiv”, a mai spus oficialul ucrainean.
Totodată, el a respins cele 12 puncte ale propunerii de pace chineze:
”Este un document care formulează principii foarte generale, nu este o propunere logistică ponderată. Nu oferă detalii, nu există o logică echilibrată. Unul dintre puncte vorbește despre inviolabilitatea suveranității și integrității teritoriale și altul despre necesitatea unei încetări imediate a focului, ceea ce înseamnă întocmai transferul teritoriilor ocupate către Rusia, dar aceasta este o contradicție absolută. Un plan de pace nu poate fi construit pe satisfacerea intereselor agresorului, ci trebuie să înceapă cu retragerea obligatorie a trupelor Rusiei din Ucraina”.
Întrebat de bătălia de la Bahmut, Mihailo Podoliak a declarat: ”Militarii noștri îndeplinesc sarcini strategice și tactice importante: nu le permit rușilor să avanseze, chiar și pe distanțe nesemnificative, și distrug efectiv cele mai pregătite unități rusești pentru luptă. Este o bătălie grea, una dintre cele mai lungi, durează de 8 luni. În fiecare zi, mor între 800 și 1.000 de ruși și înregistrează până la 4.000 de răniți”.
El nu a dorit să ofere delatii despre o ofensivă ucraineană de primăvară: ”Nu are sens să vorbim despre asta, războiul presupune acțiuni surpriză. Oricum, pregătim contraofensiva, antrenamentul activ continuă, chiar și în țările europene acumulăm echipamentele necesare și epuizăm inamicul în lupte defensive”.
Sursa: RADOR
Comentarii