Poliția este în căutarea unui tunisian al cărui act de identitate a fost găsit în camionul care a intrat, luni seara, în mulțimea de la un târg de Crăciun din Berlin, scrie presa germană. Tănărul are o decizie de expulzare.

Parchetul antiterorist (BKA) a anunțat că presupusul autor al atentatului este Anis Amri, un tunisian în vârstă de 24 de ani. Acesta este dat în urmărire, existând și o recompensă de 100.000 de eurio pentru prinderea lui.

”Dacă vedeți persoana căutată, informați poliția. Nu vă puneți viața în pericol, persoana ar putea fi periculoasă și înarmată”, a atenționat BKA într-un comunicat.

Anis Amri are o înălțime de 1,78 metri și o greutate în jur de 75 de kilograme, păr negru și ochi căprui.

+++

Actul de identitate, emis de autoritățile tunisiene, a fost găsit în camion, sub scaunul șoferului.

Anis Amri, născut în 1992, ar fi originar din Tataouine, oraș din sudul Tunisiei.

Potrivit Der Spiegel, nu este clar când a ajuns Anis Amri în Germania, dar numele lui se află în bazele de date ale autorităților. Într-o notă din 5 februarie se arată că ar putea avea legături cu ISIS. În primăvară, a fost catalogat drept instigator. 

Süddeutsche Zeitung scrie că el ar fi depus cerere de azil în aprilie 2016.

Conform RBB, poliția din Berlin crede că suspectul este rănit, astfel că forțele de ordine îl caută și în spitalele din capitala germană și din landul Brandenburg.

Mai multe nume și legături periculoase

Tunisianul apare înregistrat la centrul pentru refugiați din Emmerich am Niederrhein, dar din decembrie a dispărut de acolo.

Presa germană, care publică și fotografii ale tunisianului, notează că el a folosit patru nume și a locuit în mai multe localități germane. La Berlin apare sub numele de Ahmad Z. sau Mohamed H. din Egipt. De asemenea, el s-a prezentat la un moment dat ca fiind din Liban. 

(Sursa foto: Twitter)

În vară, autoritățile au decis că au destule dovezi pentru a-l expulza. Nu este clar dacă a fost expulzat și s-a reîntors în Germania sau nu a părăsit teritoriul german, după decizia de expulzare. 

Potrivit Süddeutsche Zeitung, WDR și NDR, poliția ar fi trebuit să monitorizeze de telecomunicațiile sale, dat fiind că era suspect de terorism. 

Inițial, poliția germană a reținut un pakistanez, eliberat însă din lipsă de probe.

Süddeutsche Zeitung mai scrie că Anis A. a avut legături cu anturajul predicatorului salafist Abu Walaa, arestat în noiembrie 2016, dar și cu persoane din Dortmund suspectate de relații cu jihadiști.