Înfrângerile din Irak și Siria și creșterea numărului de combatanți care revin în țările de origine au sporit riscul unor atacuri în Europa occidentală, potrivit raportului elaborat de Centrul de combatere a terorismului al Europol.

Avertismentul Europol vine la câteva zile după un anunț similar al Departamentului de stat al SUA, care informa cetățenii americani asupra creșterii riscului de atacuri teroriste în Europa în timpul sărbătorilor de iarnă.

Gruparea Statul Islamic plănuiește noi atacuri teroriste în Europa în viitorul apropiat, a avertizat oficiul european de poliție Europol, agenția europeană de aplicare a legii, într-un raport dat publicității vineri la Haga, potrivit agenției DPA, preluată de Agerpres.

Înfrângerile din Irak și Siria și creșterea numărului de combatanți care revin în țările de origine au sporit riscul unor atacuri în Europa occidentală, potrivit raportului elaborat de Centrul de combatere a terorismului al Europol, care citează opinii ale serviciilor de informații potrivit cărora în Europa s-ar putea afla deja zeci de potențiali luptători ai grupării Statul Islamic.

Se crede că gruparea teroristă pune la punct noi tactici pentru comiterea de atacuri în Occident, iar experții sunt de părere că Franța este cea mai evidentă țintă. Cu toate acestea, și în Belgia, Olanda, Marea Britanie și Germania există riscul unor atacuri teroriste.

Atentatele ar putea fi comise de grupări afiliate Statului Islamic sau de atacatori care acționează pe cont propriu, așa-numiții „lupi singuratici”, iar în atacuri ar putea fi folosiți explozibili, arme automate, cuțite, topoare, macete sau mașini. Experții în terorism mai cred că probabilitatea unor atacuri cu mașină-capcană este mare.

„Dispozitive de fabricație artizanală, explozive militare sau (dispozitive) cumpărate din comerț (și amplasate) în mașini-capcană”, așa cum s-a întâmplat în Siria sau în Irak, „nu au fost încă folosite de gruparea SI în Europa”, se menționează în raport. Dar „ținând cont de faptul că modul de operare folosit în Orientul Mijlociu tinde să fie copiat de teroriști în Europa... ne putem imagina că gruparea SI va recurge la ele la un moment dat”, potrivit aceleași surse, citate de AFP.

Există riscul ca refugiați din Siria să fie recrutați și radicalizați și este la fel de probabil ca luptătorii grupării Statul Islamic să se infiltreze în căminele refugiaților, se mai menționează în raport. Gruparea teroristă are totodată interesul să exploateze actuala criză a refugiaților cu care se confruntă Europa, prin polarizarea cetățenilor și incitarea lor împotriva refugiaților, se mai menționează în raport.

În 2015, forțele de securitate europene au arestat 667 de persoane suspectate de activități jihadiste, potrivit aceluiași raport.