Miile de polițiști trimiși în Catalonia vor rămâne mobilizați în nord-estul Spaniei atât timp cât acest lucru va fi necesar, a anunțat ministrul spaniol de interne

Ministrul de interne Juan Ignacio Zoido a deplâns luni sutele de persoane rănite în timpul intervenţiei violente a poliţiei spaniole în timpul referendumului de duminică pe tema independenţei Cataloniei, dar a menționat că poliția a acționat în conformitate cu decizia justiției de a împiedica referendumul, transmite Digi24.

Potrivit oficialilor de la Madrid, poliția doar încerca să ridice materialul electoral, dar au fost oameni care au opus rezistență.

Intervenția brutală a forțelor de ordine a fost condamnată de mai mulți oficiali europeni, chiar dacă aceștia s-au ferit să facă referiri la legalitatea referendumului organizat de secesioniștii catalani. Curtea Constituțională spaniolă a declarat că referendumul de auto-determinare al Cataloniei este ilegal, dar guvernul catalan a decis ca acest proces de consultare să meargă înainte cu toată opoziția autorităților de la Madrid.

În cadrul confruntărilor dintre forțele de ordine și populație, au fost rănite peste 800 de persoane.