Autoritatea de Concurență din Polonia (UOKiK) a anunțat luni că a amendat grupul rus Gazprom cu 213 milioane zloți (57 milioane de dolari) din cauza lipsei de cooperare privind lucrările la proiectul Nord Stream 2, transmite Reuters.

Gazoductul Nord Stream 2 reprezintă o investiție de 11 miliarde de dolari, finanțată jumătate de Gazprom și jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper și Shell).

Nord Stream 2 va permite dublarea capacității de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale rusești va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.

Polonia susține că Nord Stream 2 este o amenințare la adresa securității energetice a Europei, avertizând că acest proiect va consolida și mai mult poziția dominantă de care se bucură Gazprom pe piața gazelor naturale din Europa.

UOKiK analizează de câțiva ani proiectul Nord Stream 2 și argumentează că societatea mixtă dintre Gazprom și cele cinci companii europene subminează concurența.

Anul trecut, UOKIK a amendat cu suma de 172 de milioane de zloți (40 milioane euro) grupul francez de utilități Engie, în cadrul unui dosar care vizează finanțarea proiectului gazoductului Nord Stream 2.

UOKIK a precizat că Engie a refuzat să îi transmită documente și informații cu privire la acordurile pe care le-a semnat cu grupul rus Gazprom.