Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că Polonia e pregătită să furnizeze Ucrainei aeronavele sale F-16, dar acest lucru este posibil doar în coordonare cu NATO. Cancelarul german, Olaf Scholz, se opune.

Premierul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat că Polonia este pregătită să furnizeze Ucrainei aeronavele sale F-16, dar acest lucru este posibil doar în coordonare cu NATO - potrivit WNP.PL.

"La fel ca acum câteva luni în contextul MiG-urilor, orice altă forță aeriană va fi implementată și, eventual, transferată în coordonare cu țările NATO. Vom acționa în deplină coordonare", a afirmat premierul Morawiecki, întrebat dacă Polonia este pregătită să trimită Kievului avioane F-16.

Între timp, Biroul președintelui de la Kiev a reacționat deja la declarațiile lui Morawiecki.

Șeful cancelariei prezidențiale ucrainene, Andri Ermak, a menționat că "activitățile pentru obținerea avioanelor F-16 continuă", relatează WNP.pl, preluată de RBC.

"Avem semnale pozitive din Polonia, care este gata să ni le trimită în coordonare cu NATO. Tancurile, avioanele de luptă - o companie excelentă pentru a transforma inamicii ruși în îngrășământ", a scris Ermak pe o rețea socială. 

Olaf Scholz spune "nein"

După anunțul cu privire la expedierea tancurilor Leopard 2 în Ucraina, președintele Volodimir Zelenski a cerut avioane de luptă și rachete din Occident.

Germania nu va trimite avioane de luptă în Ucraina, a declarat cancelarul german Olaf Scholz, în timp ce Kievul cere Occidentului și mai multe armament pentru a contracara invazia rusă, relatează Le Point.

După câteva săptămâni de ezitare, Berlinul a decis miercurea trecută să trimită 14 tancuri Leopard 2 de fabricație germană în Ucraina și să permită altor țări europene să furnizeze tancuri similare Kievului.

Întrebat duminică, într-un interviu acordat ziarului Tagesspiegel, despre reacția sa la solicitarea Kievului de a primi avioane de luptă, Olaf Scholz a răspuns ferm: "Chestiunea avioanelor de luptă nici măcar nu se pune. Pot să vă sfătuiesc să nu intrați într-un război constant al licitațiilor atunci când vine vorba de sisteme de arme".

"Dacă imediat ce se ia o decizie (asupra tancurilor), începe o nouă dezbatere în Germania cu privire la altceva, acest lucru este grav și subminează încrederea cetățenilor în deciziile guvernului", a adăugat el.

Decizia de a trimite tancuri germane în Ucraina a fost însoțită de o alegere similară a Statelor Unite de a aproviziona armata ucraineană cu tancuri Abrams de fabricație americană.

În timp ce a mulțumit Berlinului și Washingtonului, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut imediat mai mult, inclusiv avioane de luptă și rachete cu rază lungă de acțiune.

În interviu, Olaf Scholz avertizează din nou împotriva "riscului de escaladare" cu Moscova. "Nu există niciun război între NATO și Rusia. Nu vom permite o asemenea escaladare", a spus el. Potrivit acestuia, este "necesar" să se continue discuțiile cu președintele rus Vladimir Putin. Ultima lor întâlnire datează de la începutul lunii decembrie. "O să vorbesc din nou cu Putin la telefon", a spus el, fără a preciza un termen limită.

"Dar, desigur, este clar și că atât timp cât Rusia continuă să ducă acest război, atacând necruțător (Ucraina), situația actuală nu se va schimba", a punctat el.

Avioanele de luptă par o realitate din ce în ce mai apropiată

În ciuda faptului că un control al cerurilor a devenit un element esențial pentru câștigarea acestui război din cauza înmulțirii atacurilor cu rachete, aliații au refuzat în mod repetat să înființeze o zonă de excludere a zborului, deoarece aceasta ar presupune o participare directă la conflict și dezlănțuirea celui de-al Treilea Război Mondial, scrie La Razon.

Deși pentru multe țări și transportul de arme occidentale a fost un pas greu de digerat, avioanele de luptă par o realitate din ce în ce mai apropiată. Potrivit unui oficial anonim de la Pentagon, la Washington este din ce în ce mai conștientizat faptul că stocurile de rachete ucrainene se epuizează și că F-16, fiind echipate cu rachete aer-aer cu radare protejate electronic, pot ajuta armata ucraineană să se apere pe condiții egale împotriva atacurilor armatei ruse. În Ucraina, ei cred că piloții lor vor avea nevoie doar de câteva săptămâni pentru a manevra acest tip de aeronave.

Chiar dacă președintele Joe Biden a declarat luni că SUA nu vor trimite F-16 în Ucraina, industria de armament se pregătește deja pentru acest scenariu. Producătorul Lockheed Martin a anunțat că va crește producția de avioane de luptă F-16 în cazul în care aliații decid să le livreze Kievului. Acum, toți ochii sunt ațintiți asupra noii reuniuni a Grupului de contact pentru Ucraina, care va avea loc în februarie la baza americană din Ramstein (Germania).

Printre țările europene, Olanda și Slovacia s-au oferit să aprovizioneze Kievul cu avioanele lor mai vechi F-16, iar ministrul slovac al apărării a asigurat, de asemenea, că țara este disponibilă și pentru a instrui piloții. În vară, Congresul SUA a ales deja să fie prevăzător și să anticipeze evenimentele. A aprobat un pachet de 100 de milioane de dolari pentru a instrui piloții ucraineni în manevrarea acestor avioane de luptă și, din noiembrie, armata ucraineană și-a selectat cei mai pregătiți piloți pentru a primi acest tip de instrucție.

Dar nu este vorba doar de a avea militari instruiți în manipularea acestor avioane. De asemenea, este necesar să se rezolve alte tipuri de probleme, deoarece aceste dispozitive au nevoie de piese mari și de înaltă calitate care nu par să se găsească în Ucraina. Moscova a avertizat deja că orice convoi străin care transportă materiale de război va fi ținta atacurilor sale.

Sursa: RADOR