Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat marți, la Strasbourg, că executivul UE va acționa pentru a apăra 'valorile comune' ale Uniunii Europene. Replica premierului polonez nu s-a lăsat așteptată.

După decizia Tribunalului constituțional polonez care contestă primatul dreptului european, șefa Comisiei și-a exprimat îngrijorarea în privința statului de drept în Polonia, chiar în prezența prim-ministrului Mateusz Morawiecki, transmite Agerpres, citând mass-media internațională.

„Sunt profund îngrijorată. Această decizie (a Tribunalului constituțional polonez, n.red.) pune sub semnul întrebării fundamentele Uniunii Europene. Este o provocare directă la adresa unității ordinii legale europene”, a spus șefa Comisiei.

Ea a afirmat că există trei opțiuni: deschiderea unor noi proceduri de infringement, declanșarea noului mecanism de protecție pentru suspendarea plății fondurilor către Varșovia, sau recurgerea la procedura din Articolul 7 al Tratatului UE care ar putea duce la privarea Poloniei de dreptul de vot.

În replică, Mateusz Morawiecki, venit să se exprime în hemiciclul de la Starsbourg, a spus că Polonia respinge „șantajul” Uniunii Europene, și a afirmat că, pentru țara sa, Constituția rămâne 'legea supremă'.

„Resping acest limbaj al amenințărilor sau al coerciției (...) Șantajul devine o metodă obișnuită a anumitor state membre, nu aceasta este baza democrației”, a criticat Morawiecki într-un discurs de 30 de minute aclamat de susținătorii săi.

Potrivit EFE, premierul polonez a insistat că „dreptul UE nu primează în fața normelor naționale și acest lucru se aplică în toate statele membre”. „Țările sunt suveranul european, sunt gardianul Tratatelor și statele membre sunt cele care stabilesc competențele în interiorul UE. În cadrul Tratatelor am oferit numeroase competențe Uniunii Europene, dar nu pe toate. Sunt multe aspecte ale dreptului care continuă să fie de competența statelor membre”, a insistat el.

Morawiecki: „Trăiască Uniunea Europeană, trăiască țările suverane”

Morawiecki a pus totodată accentul pe „diferențele” pe care le face UE între statele membre și a dat asigurări că Polonia vede „împărțirea între țări tari și slabe, noi și vechi”.

„Din nefericire, vedem diferența dintre cei mai buni și cei mai răi (...) o Europă cu două viteze. (...) A ne preface că nu există probleme are efecte nefaste. Cetățenii nu sunt nici orbi și nici surzi, își vor pierde încrederea”, a afirmat el, care a insistat totodată asupra îndelungatei tradiții democratice a Poloniei și asupra voinței țării sale și a cetățenilor țării sale de a continua să facă parte din Uniunea Europeană.

Premierul polonez a mai spus că în Polonia există o majoritate proeuropeană, care este prezentă și în guvernul de la Varșovia, însă a avertizat că aceasta „nu risipește îndoielile cu privire la calea pe care se îndreaptă UE”. În ciuda criticilor, Morawiecki și-a încheiat discursul pe un ton conciliant: „Trăiască Uniunea Europeană, trăiască țările suverane, trăiască Europa, cel mai bun loc din lume”.

Ce spun eurodeputații

Polonia se află de câțiva ani în conflict deschis cu Bruxellesul cu privire la reformele judiciare controversate puse în aplicare de partidul populist de dreapta Lege și Justiție (PiS).

Conflictul a culminat recent prin decizia din 7 octombrie a Tribunalului constituțional polonez, care a declarat anumite articole din tratatele UE ca „incompatibile” cu Constituția țării.

Executivul UE, în calitate de gardian al tratatelor, își pregătește riposta, iar acum are și sprijinul Parlamentului European.

În dezbaterea de la Strasbourg, majoritatea eurodeputaților au condamnat hotărârea contencioasă din 7 octombrie a Tribunalului constituțional polonez. Europarlamentarii au pus sub semnul întrebării independența tribunalului și au avertizat împotriva căii regresive a guvernului polonez spre totalitarism. Deputații europeni au subliniat că toate țările UE sunt de acord în mod voluntar cu reguli comune atunci când aderă la Uniune și au insistat că nu există niciun conflict între ordinea juridică a UE și Constituția poloneză.

O mare parte a eurodeputaților au cerut Comisiei să utilizeze toate instrumentele pe care le are la dispoziție pentru a apăra cetățenii polonezi și pentru a declanșa în cele din urmă mecanismul de condiționare a statului de drept.

„Instituțiile puternice sunt în interesul oamenilor, instituțiile slabe servesc doar o mică parte din oameni. Respectarea regulilor este în interesul oamenilor, încălcarea regulilor, atacarea regulilor îi ajută doar pe politicieni.

Atacând Uniunea Europeană, domnule prim-ministru Morawiecki, loviți în șansa Poloniei de a se dezvolta, loviți în viitorul Poloniei, atacați însăși Polonia. Atacând Uniunea Europeană, prim-ministrul Poloniei slăbește Polonia, o izolează și o face mai săracă, iar acest lucru este împotriva interesului cetățenilor polonezi”, a punctat eurodeputatul român Siegfried Mureșan, vicepreședinte al grupului PPE din Parlamentul European.

Ska Keller, liderul de grup al Verzilor din Parlamentul European, a declarat că guvernul polonez a întors spatele statului de drept, independenței sistemului judiciar, minorităților, iar cu această decizie întoarce spatele și Uniunii Europene. „Cred că vă conduceți țara către o cale periculoasă”, a transmis eurodeputata Ska Keller, subliniind în același timp că „ceea ce a făcut guvernul polonez este un atac la existența UE”, transmite Digi24.

„Ceea ce se întâmplă acum este un test pentru noi toți, dar mai ales pentru Comisia Europeană. Când un stat membru pune sub semnul întrebării principiile blocului comunitar, Uniunea trebuie să acționeze ferm și rapid. A sosit timpul să protejați esența UE”, i-a transmis Keller Ursulei von der Leyen.

Iratxe Garcia Perez, liderul de grup al social-democraților din Parlamentul European, a precizat că voturile nu dau legitimitatea de a „deraia” de la democrație. „Spre deosebire de dictaturi, în UE conduce legea. Dumneavoastră cereți respect pentru diversitate. Nu vă dă nimeni afară din UE, dar atunci când amenințați cu nerespectarea normelor, vă puneți în fața ușii”, a spus eurodeputata spaniolă.

Pe de altă parte, alți europarlamentari au criticat instituțiile UE pentru că se îngrijorează cu privire la independența sistemului judiciar și la separarea puterilor doar în anumite state membre, spunând că primatul dreptului UE este utilizat pentru a conferi UE mai multe competențe decât cele definite inițial în tratate.

PNRR încă neaprobat

La Luxemburg, întrebat despre planul de relansare și reziliență al Poloniei, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a indicat marți că executivul UE așteaptă 'un mesaj clar' din partea Varșoviei cu privire la reformele judiciare.

„Vom continua să dezbatem acest plan. Trebuie să existe în același timp investiții și reforme, iar aceste reforme vizează independența justiției, deci așteptăm un mesaj clar în domeniu. Analiza va continua”, a declarat el la sosirea la o reuniune ministerială europeană.

La rândul său, ministrul de externe luxemburghez Jean Asselborn a avertizat că sfârșitul statului de drept ar însemna sfârșitul Europei. „Europa nu va digera sfârșitul statului de drept. Europa va muri dintr-o astfel de evoluție... Europa s-a construit pe democrație, libertate, respect și pe statul de drept”, le-a declarat el reporterilor înaintea reuniunii de la Luxemburg, potrivit Reuters.

„Trebuie să discutăm, dar nu văd niciun loc pentru compromis. La sfârșitul unui astfel de dialog, trebuie să existe o acceptare clară a ceea ce ne-am angajat toți atunci când am aderat la Uniunea Europeană. Nu pot exista acorduri speciale”, a afirmat și ministrul pentru afaceri europene al Germaniei, Michael Roth.