Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a anunțat construirea a sute de poligoane publice de tragere în toată țara și o nouă lege privind accesul la arme de foc pentru a "instrui societatea" în apărarea națională, scrie El Periodico.

Într-o declarație pentru presă din orașul Myszków (sud), unde a inaugurat un poligon de tragere, Morawiecki a asigurat că, "dacă Rusia se va gândi vreodată să atace Polonia, să știe că 40 de milioane de polonezi sunt gata să o apere cu armele în mână".

Guvernul polonez va lansa un "program național de promovare a tragerii cu arme de foc" cu construirea a cel puțin 314 facilități, câte una în fiecare raion al țării, unde cetățenilor li se oferă cursuri de tir cu arme de calibru mic și puști și posibilitatea de a practica regulat.

În plus, șeful executivului polonez a spus că guvernul său pregătește o lege privind accesul și utilizarea armelor de foc pentru civili, deoarece "societatea civilă trebuie să fie și ea pregătită pentru apărare".

Morawiecki a subliniat că, pe lângă modernizarea și extinderea armatei poloneze, "mulțumită poligoanelor moderne de tragere precum cel din Myszków, mai mulți oameni vor fi instruiți să folosească armele de foc".

"Este necesar să reiterăm mesajul că accesul la arme este pentru a ne face mai puternici ca țară", a spus Morawiecki, "și, după cum se spune în latină, dacă vrei pace, pregătește-te pentru război", a conchis el.

Pawel Kukiz, liderul partidului Kukiz'15, care menține o alianță parlamentară cu guvernul, și-a anunțat recent intenția de a promova o legislație care să simplifice cerințele pentru cetățeni de a deține arme de foc.

Vorbind la radioul polonez, Kukiz a declarat recent că, "dacă am fi în locul Ucrainei, orice cetățean cu un Kalașnikov ar trebui să știe să îl folosească".

Pe de altă parte, Varșovia dorește să promoveze modernizarea și extinderea forțelor sale armate printr-un program ambițios de achiziție de arme și cu un serviciu militar voluntar care urmărește recrutarea a peste 150.000 de tineri în forțele militare și paramilitare.

Sursa: RADOR