Polonia nu mai poate accepta cotele obligatorii impuse de UE, după atentatele de la Paris, susține ministrul desemnat pentru afaceri europene, Konrad Szymanski, apreciind că implementarea planului este foarte greu de imaginat acum.

Într-un comentariu publicat pe portalul de știri wPolityce.pl, Konrad Szymanski a declarat că viitorul guvern conservator nu este de acord cu angajamentul asumat de fostul guvern polonez de a accepta să împartă povara relocării imigranților pe întreg teritoriul UE, relatează Reuters.

Szymanski a mai scris că în urma evenimentelor de la Paris, Varșovia ”nu vede posibilitățile politice de a implementa” decizia UE.  

"Decizia (Consiliului UE) este valabilă pentru toate țările Uniunii Europene, dar implementarea sa este foarte greu de imaginat astăzi. Va trebui să așteptăm o decizie a Curții de Justiție a UE, o reacție a Bruxelles-ului", a declarat el, într-un interviu acordat postului de radio RMF FM.

Noul guvern polonez va depune, luni, jurământul.

În septembrie, Polonia, spre deosebire de colegele din Grupul de la Vișegrad – Ungaria, Cehia și Slovacia – a sprijinit planul UE de relocare a 120.000 de refugiați între statele membre.

Polonia ar trebui să preia 4.500 de refugiați, după ce a acceptat deja 2.000.

Criza refugiaților a fost un subiect extrem de important în campania electorală din Polonia, iar alegerile au dus la victoria Partidului Lege și Dreptate, conservator și eurosceptic.