Camera inferioară a Parlamentului polonez a votat o lege controversată care pune Parchetul și procurorii sub controlul direct al ministrului Justiției. Acesta va exercita și funcția de procuror general, putând interveni în orice anchetă.

În baza noului text, ministrul Justiției va avea dreptul de a interveni în fiecare anchetă, pe lângă orice procuror, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Legea a fost votată de 236 de deputați. 209 au votat "împotrivă”, iar opt s-au abținut.

Ea anulează reforma introdusă în 2009 de majoritatea centristă precedentă care a făcut din Parchet o instituție independentă de puterea politică.

Formațiunile din opoziție i-au reproșat Partidului Lege și Justiție (PiS), aflat la putere din octombrie, că "politizează" din nou Parchetul.

În opinia conservatorilor, se pune capăt astfel unei "experiențe complet ratate" a precedentei coaliții guvernamentale, care, potrivit acestora, a diminuat responsabilitatea acțiunilor Parchetului.

Totodată, noua lege modifică structurile Parchetului la nivel național și regional. Opoziția vede în această modificare un pretext pentru supravegherea procurorilor.

Legea adoptată joi e doar ultima dintr-o serie de măsuri controversate ale guvernului conservator de la Varșovia. 

De altfel, deciziile luate au atras și atenția Comisiei Europene care a anunțat, pe 13 ianuarie, că începe să verifice modificările aduse funcționării Curții Constituționale și instituțiilor publice de presă.

Anunțul Comisiei reprezintă o premieră la nivel european: niciodată până acum nu s-a mai întâmplat ca Executivul de la Bruxelles să verifice respectarea statului de drept într-un stat membru.