Sute de persoane au blocat toate ieșirile clădirii Parlamentului din Varșovia care acuză parlamentarii puterii că nu respectă dreptul presei de a avea acces la lucrările camerelor. „Mass-media libere” și „Constituție”, se scandează.

În interiorul Parlamentului înconjurat de protestatari încă de vineri seară se aflau prim-ministra Beata Szydlo, șeful partidului conservator la putere, Jaroslaw Kaczynski, și mai mult de două sute de deputați ai majorității. „Constituție”, „Mass-media libere” și „Nu veți ieși până la Crăciun” au fost scandările manifestanților.

Ministrul polonez de interne Mariusz Blaszczak a acuzat sâmbătă partidele de opoziție că au încercat să preia puterea în mod ilegal, în contextul în care mai mulți parlamentari ocupă pentru a doua zi sala unde au loc ședințele de plen ale parlamentului, în cea mai puternică dispută politică din ultimii ani, relatează Reuters.

Sâmbătă dimineață, Poliția a spart cu forța un blocaj la ieșirile din clădirea legislativului din centrul Varșoviei, ridicat de protestatari.

Un purtător de cuvânt al partidului Platforma Civică (PO), cel mai mare grup de opoziție din parlament, a spus că 20-30 de membri ai formațiunii ocupă cu rândul sala de sesiuni plenare.

Întregul grup parlamentar al PO se află în Sejm (camera inferioară a Parlamentului polonez, n.r.)”, a declarat acesta.

Protestele a început vineri, când parlamentarii opoziției s-au declarat împotriva intenției Partidului Lege și Justiție de a limita accesul presei în Parlament, blocând intrarea pe podiumul din sala ședințelor de plen înainte de votul pe buget.

Bugetul a fost în cele din urmă adoptat, în urma unui vot care s-a desfășurat într-o sală din apropiere, ceea ce a dus la escaladarea conflictului dintre opoziție și PiS.