Lege și Justiție, principalul partid din coaliția de guvernare din Polonia, se confruntă cu două scandaluri. Un membru al PiS ar fi oferit tratamente controversate pentru bolnavii terminali. Apar noi neconcordanțe privind accidentul fostului premier.

Polonia se confruntă din nou cu un val de proteste în toată țara. De data aceasta, mii de polonezi au ieșit în stradă duminică seara în peste o sută de orașe pentru a protesta față de legea audiovizualului adoptată vinerea trecută de Parlament.

2,4 milioane de persoane au semnat o petiție prin care fac apel la președintele Andrzej Duda să nu promulge legea care este văzută ca un atac la adresa televiziunii antiguvernamentale TVN. Mai multe instituții de presă și-au exprimat în mod expres solidaritatea cu semnatarii petiției.  

Pe de altă parte, postul de televiziune proguvernamental TVP a acuzat TVN de relatări  „manipulative”, favorabile opoziției, și că a făcut apel la „răzvrătiri în stradă”.

Legea audiovizualului modificată prevede că în viitor doar companiile din Spațiul Economic European pot fi proprietare majoritare ale radiodifuzorilor din Polonia. Legea exclude practic compania americană Discovery, care deține TVN. Departamentul de stat american și Comisia Europeană și-au exprimat îngrijorarea în legătură cu această lege. Într-un discurs plin de patos, liderul opoziției Donald Tusk a făcut, duminică seara, un apel la mișcarea cetățenească poloneză Solidarnosc din anii 1980, relatează Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Analiștii se întreabă de ce PiS a băgat la vot proiectul de lege, introdus pentru prima dată în iulie, chiar acum, în momentul în care partidul este afectat de două scandaluri.

Vineri, în ziua adoptării legii, cotidianul Gazeta Wyborcza a relatat din nou despre un accident rutier în care a fost implicat fostul premier. În 2017, prim-ministrul PiS de atunci, Beata Szydlo - în prezent eurodeputată - era în drum spre regiunea ei natală, când limuzina ei s-a lovit de o altă mașină, apoi s-a izbit de un copac. Szydlo a fost rănită, iar șoferul Fiatului, în vârstă de 25 de ani, a fost condamnat, în primă instanță, la o pedeapsă cu suspendare. Potrivit judecătorilor, el ar fi trebuit să acorde prioritate coloanei oficiale.

Atunci când a dat verdictul, instanța s-a bazat pe declarațiile agenților de securitate, potrivit cărora coloana oficială - cu sirenele aprinse conform regulamentului - era ușor de recunoscut. Acum însă, Piotr Piatek - unul dintre agenți - a dezvăluit pentru Gazeta Wyborcza că nu a fost așa. Mai mulți oficiali, inclusiv el, au mințit la acea vreme în instanță, la presiunea superiorilor lor. 

Student la drept la data accidentului, Sebastian Koscielnik a tot încercat de atunci să-și caute dreptatea. 

„Lucrez în justiție de aproximativ 30 de ani și nu-mi amintesc niciun caz cu astfel de proceduri într-un dosar simplu”, a declarat pentru BIRN Beata Morawiec, fost președinte al Tribunalului Regional din Cracovia. „Bănuiesc că scopul este să demonstrăm că aparatul de stat este inviolabil și că nu poate greși – că autoritățile au întotdeauna dreptate”, a mai spus ea.

După dezvăluirile agentului, Koscielnik este moderat optimist în privința impactului lor asupra cazului său. 

Jacek Bilewicz, un procuror din Varșovia, nu crede că dosarul lui Koscielnik se va încheia curând. „Acum, ar trebui să fie inițiate imediat proceduri împotriva acestui ofițer”, a explicat Bilewicz pentru BIRN. „Și dacă declarațiile sale sunt confirmate, el și alți ofițeri ar trebui să fie acuzați de mărturie mincinoasă, în timp ce întregul caz ar trebui transferar unui alt procuror”.

Celălalt scandal îl are în prim-plan pe secretarul de stat în cadrul Ministerului sporturilor și turismului Lukasz Mejza, în vârstă de 30 de ani. În noiembrie, portalul wp.pl a relatat că Mejza a fondat o companie activă în sectorul medical care a promis tratamente costisitoare și extrem de controversate pentru pacienții cu cancer, Alzheimer și Parkinson. O altă acuzație se referă la nereguli în utilizarea fondurilor europene. Acuzațiile nu au rămas fără urmări, prim-ministrul Mateusz Morawiecki declarând luni că Mejza își suspendă activitatea din guvern.