Curtea de Justiție a Uniunii a decis că modificarea legii privind alegerea judecătorilor în Polonia încalcă legislația UE. Guvernul polonez nu vrea să recunoască verdictul, în timp ce Opoziția consideră decizia o victorie a statului de drept.

Modificarea legislației referitoare la numirea judecătorilor Curții Supreme în Polonia ar putea pune în pericol independența acestor judecători, a decis marți Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE).

Schimbările introduse de partidul de guvernământ PiS în 2017 împiedică apelurile candidaților nerecomandați de Consiliul Judiciar Național (KRS) pentru Curta Supremă.

Asta înseamnă că majoritatea parlamentară determină componența membrilor Curții, ceea ce pune sub semnul întrebării independența acestuia.

CJUE arată că ”eventuala lipsă a unei căi de atac jurisdicționale în contextul unui proces de numire pe posturi de judecător la o instanță supremă națională poate să se dovedească problematică atunci când ansamblul elementelor contextuale relevante ce caracterizează un astfel de proces în statul membru în cauză poate genera, în percepția justițiabililor, îndoieli de natură sistemică în ceea ce privește independența și imparțialitatea judecătorilor numiți la finalul acestui proces”, se arată în hotărârea instanței de la Luxemburg.

Existența unei căi de atac jurisdicționale deschise candidaților neselectați ar fi necesară pentru a contribui la protejarea procesului de numire a judecătorilor în cauză de influențe directe sau indirecte și pentru a evita posibilitatea nașterii unor îndoieli, potrivit CJUE.

În plus, e pusă sub semnul întrebării și independența KRS față de puterile executivă și legislativă, care "poate fi relevantă pentru a stabili dacă judecătorii selectați pot îndeplini criteriile de independență și imparțialitate". Asta deoarece înainte de modificări majoritatea membrilor KRS erau aleși de judecători, nu de deputați.

Ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, - unul dintre artizanii schimbărilor controversate - a calificat drept inacceptabilă decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene, susținând că CJUE își depășește mandatul. 

În opinia sa, decizia Curții de Justiție a UE încalcă tratatele europene.

În realitate, CJUE a decis că ultimul cuvânt trebuie să îl aibă Curtea Supremă Administrativă Poloneză, care trebuie să constate dacă există o încălcare a legislației europene, caz în care trebuie să elimine prevederile legale controversate.

CJUE nu are ”nicio competență asupra organizării sistemului judiciar” într-un stat membru, decizia fiind un atac asupra suveranității statelor membre, a susținut vice-ministrul justiției, Sebastian Kaleta, citat de Deutsche Welle.