Polonia primește primul lot de lansatoare HIMARS din SUA
Polonia a primit primele lansatoare HIMARS – sistemul de lansatoare de rachete de mare mobilitate – din Statele Unite, scrie Notes from Poland.
Sistemul, pe care Polonia l-a comandat pentru prima dată în 2019, a fost folosit cu mare efect de Ucraina în apărarea sa împotriva agresiunii ruse, ceea ce a determinat Varșovia să încerce recent să-și mărească dimensiunea comenzii.
"După cum arată exemplul Ucrainei, artileria joacă un rol important în conflictele armate", a declarat ministrul apărării Mariusz Błaszczk, prezentând noile lansatoare, care sunt capabile să lovească ținte la o rază de până la 499 km (310 mile).
"Ambiția noastră este să întărim armata poloneză cât mai repede posibil", a adăugat Błaszczk, al cărui guvern s-a angajat într-o serie de cheltuieli pentru apărare, de la invazia rusă în Ucraina. "Vom avea multă putere de foc într-un interval de timp relativ scurt".
Lansatoarele primite fac parte dintr-o comandă de 20 de unități, făcută de Polonia în 2019, pentru 414 milioane de dolari. Restul urmează să sosească până la sfârșitul acestui an. Polonia este a șasea țară – după Ucraina, România, Singapore, Emiratele Arabe Unite și Iordania – care primește sisteme HIMARS, produse de Lockheed Martin.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Polonia a mai solicitat încă 18 lansatoare și 468 de kituri de module de încărcare pentru lansatoare. Acel acord de 10 miliarde de dolari a fost aprobat de Departamentul de Stat și Congresul SUA la începutul acestui an.
Błaszczak a spus că guvernul poartă, de asemenea, negocieri pentru a co-produce sisteme HIMARS – precum și rachete Javelin – chiar în Polonia. La începutul acestei luni, Polonia a anunțat că va înființa anul acesta un centru de service pentru lansatoarele HIMARS.
Sistemul HIMARS va fi acum integrat în sistemul polonez de management al luptei, Topaz, alături de lansatoarele K239 Chunmoo din Coreea de Sud, 218 dintre acestea fiind comandate de Varșovia anul trecut, pentru 3,55 miliarde de dolari.
Luna trecută, Polonia a convenit, de asemenea, un acord de 1,9 miliarde de lire sterline pentru a cumpăra un sistem britanic de apărare aeriană.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia, Polonia și-a mărit bugetul de apărare la 4% din PIB – cel mai ridicat nivel relativ din NATO – și s-a angajat într-o serie de achiziții militare incluzând și tancuri, avioane de luptă și elicoptere.
Primul dintre cele 32 de avioane de luptă F-35 pe care Polonia le-a comandat în SUA în 2020, pentru 4,6 miliarde de dolari, urmează să sosească anul viitor, a declarat ieri Błaszczak.
"Am sprijinit Ucraina, dar modernizăm armata poloneză într-un ritm atât de rapid încât echipamentul pe care l-am [donat] Ucrainei a fost înlocuit cu echipamente din Coreea de Sud, Statele Unite și, într-o oarecare măsură, și din Marea Britanie", a spus ministrul apărării.
Sursa: RADOR
Comentarii