Polonia s-a răzgândit și cere Germaniei despăgubiri de război
La opt ani de la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, Polonia a renunțat oficial la despăgubiri de război din partea Germaniei. Acum, Parlamentul polonez caută soluții pentru a cere totuși despăgubiri.
La 72 de ani de la încheierea conflictului mondial, în Polonia au apărut solicitări privind cererea unor despăgubiri de război. O comisie a Camerei Inferioare a Parlamentului examinează modalitățile în care Varșovia va putea face acest lucru, concluziile urmând să fie gata pe 11 august, a declarat, pentru agenția poloneză PAP, deputatul Arkadiusz Mularczyk, membru al formațiunii de guvernământ Dreptate și Justiție (PiS), scrie EurActiv Germania.
Pe vremea când era primar al Varșoviei, Lech Kaczynski, fratele decedat al liderului PiS, Jaroslaw Kaczynski, susținea că doar distrugerile suferite de capitala poloneză se ridică la 45,3 miliarde de dolari.
”Nu e adevărat că Polonia a renunțat la despăgubirile pe care Germania i le datorează”, a declarat, la TVP Info, ministrul Apărării, Antoni Macierewicz.
Germania este însă de altă părere.
În august 1953, Polonia a renunțat la despăgubirile de război, pentru ”a contribui la rezolvarea problemei germane în spiritul democrației și al păcii”, a declarat o purtătoare de cuvânt a Guvernului de la Berlin, Ulrike Demmer.
Ea a mai precizat că Germania își asumă răspunderea din punct de vedere politic, moral și financiar pentru trecut, dar chestiunea despăgubirilor a fost deja reglementată legal.
De partea cealaltă, ministrul polonez al Apărării susține că, până în 1989, Republica Populară Poloneză era, la fel ca și Republica Democrată Germană, un stat-marionetă controlat de Uniunea Sovietică.
”Fără îndoială, germanii au o datorie privind plata despăgubirilor către polonezi”, a declarat el.
Intenția Poloniei riscă să afecteze și mai mult relațiile și așa reci dintre Berlin și Varșovia.
Începând cu 2015, cele două țări vecine au o relație tensionată. Relocarea refugiaților în statele membre UE, respinsă de Polonia, și reformele controversate privind sistemul judiciar, sunt două dintre temele asupra cărora celor două țări au viziuni complet diferite.
Comentarii