Polonia s-a raliat cu Republica Cehă și a anunțat că va aloca avioane de luptă pentru apărarea spațiului aerian slovac, informează JANES, din Marea Britanie.

Ministerul polonez al Apărării Naționale (MND) a declarat că, de la 1 septembrie, două aparate poloneze (Inspektorat Sił Powietrznych: ISP) Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon își vor extinde sarcinile de apărare aeriană pentru a include Slovacia. Anunțul a venit la câteva săptămâni după ce Forțele Aeriene Cehe (Vzdusné Sily Armády Ceské Republiky: VSACR) au declarat că avioanele lor Saab Gripen C vor face același lucru.

În întreaga regiune europeană, furnizarea de apărare aeriană de către o țară către o altă țară vecină este un model care devine din ce în ce mai popular și care va crește pe măsură ce factorul de amenințare regională crește; avioanele vechi (în special construite în Rusia) sunt scoaze din uz; se acumulează restanțe de producție de tipuri populare de înlocuire, cum ar fi F-16; iar bugetele apărării sunt restrânse din cauza inflației în creștere și a altor factori.

Înainte de acordul anunțat între Polonia, Republica Cehă și Slovacia, aranjamente similare de apărare aeriană transfrontalieră au fost puse în aplicare de țările BENELUX: Belgia, Țările de Jos și Luxemburg, între Germania și Polonia, între Bulgaria și Grecia, între Albania și Italia și între Irlanda și Regatul Unit (deși acest lucru nu a fost niciodată recunoscut oficial). Pe lângă aceste aranjamente naționale, NATO desfășoară mai multe misiuni internaționale de poliție aeriană în Europa, cuprinzând misiunea Baltic Air Policing peste Estonia, Letonia și Lituania, misiunea Southern Air Policing peste Bulgaria și România și misiunea Islandic Air Policing.

Sursa: RADOR