Șeful partidului de guvernământ din Polonia, Jarosław Kaczyński, a declarat că Germania încearcă să transforme Uniunea Europeană într-un „Al patrulea Reich german”.

Într-un interviu acordat cotidianului polonez de extremă dreapta GPC, liderul partidului Lege și Justiție (PiS) a spus că unele țări „nu sunt entuziasmate de perspectiva construirii unui al patrulea Reich german pe baza UE”.

„Dacă noi, polonezii, am fi de acord cu acest tip de supunere modernă, am fi degradați în diferite moduri”, a spus Kaczyński, care este și viceprim-ministru.

El a adăugat că Curtea de Justiție a UE a fost folosită ca „instrument” pentru ideile federaliste, relatează EURACTIV.

Conducerea Poloniei pare să facă comparații istorice exagerate. Comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a primit un tratament „brutal” luna trecută la Varșovia. Într-o apariție în presă atent organizată, ministrul polonez al justiției, Zbigniew Ziobro, i-a prezentat lui Reynders imagini cu o Varșovia ruinată în al Doilea Război Mondial, sugerând că Europa are o istorie lungă de a trata Polonia în mod nedrept.

Polonia e implicată de mai mult timp într-o confruntare cu Uniunea Europeană, în special cu privire la reformele judiciare pe care PiS le-a promovat începând cu 2015.

În ultimul episod al acestei dispute, UE a anunțat săptămâna trecută că lansează acțiuni legale împotriva Poloniei pentru ignorarea legislației UE și subminarea independenței judiciare.

Polonia a acuzat UE de „centralism birocratic”.

În timpul vizitei cancelarului german Olaf Scholz la Varșovia, la începutul acestei luni, prim-ministrul Mateusz Morawiecki a spus că sprijinul actualului guvern german pentru federalismul UE este „utopic și, prin urmare, periculos”.