În versiunea poloneză, acestea sunt echipate cu muniție pentru rachete ghidate GMLRS, cu o rază de acțiune de 70 de kilometri, și rachete tactice ATACMS, capabile să atace ținte situate la mai mult de 300 de kilometri distanță, scrie ABC.

"Scopul este de a descuraja agresorul", a declarat luni ministrul polonez al apărării, Mariusz Blaszczak, anunțând desfășurarea iminentă a primelor lansatoare de rachete M142 HIMARS fabricate în SUA la granița sa de nord-est.

La baza militară a Brigăzii de Artilerie a Armatei 16, de la marginea Varșoviei, Blaszczak a explicat că primele 20 de sisteme HIMARS, parte din lotul achiziționat în februarie 2019 pentru aproximativ 380 de milioane de euro, se află deja pe pământul polonez și că speră să desfășoare 20 de baterii în total înainte de sfârșitul anului.

Acestea vor echipa o unitate militară cu sediul la Olsztyn, la aproximativ 80 de kilometri de granița cu enclava rusă Kaliningrad și "vor întări armata poloneză pe flancul țării și al Alianței Atlantice".

În versiunea poloneză, acestea sunt echipate cu muniție, rachete ghidate Gmlrs, cu o rază de acțiune de 70 de kilometri, și rachete tactice ATACMS, capabile să atace ținte situate la mai mult de 300 de kilometri distanță.

Lansatoarele HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) sunt rachete de artilerie montate pe un șasiu cu roți, produse de compania americană Lockheed Martin.

În prezent, este cel mai versatil lansator de rachete sol-sol și s-a dovedit a fi un dispozitiv-cheie în războiul din Ucraina. Loviturile lor precise au reușit adesea să dezorganizeze spatele rusești și, datorită bombardării depozitelor logistice, bazelor de materiale și muniției, Ucraina a reușit să desfășoare o ofensivă eficientă în Harkiv și Donbas în septembrie 2022 și să expulzeze trupele ruse din Herson.

"Au jucat un rol grozav în Ucraina și vor putea să o facă și aici", a spus Blaszczak.Polonia și-a îmbunătățit intens armata de la începutul invaziei ruse a Ucrainei. Blaszczak nu se ferește să repete că vrea să facă din ea "cea mai puternică armată din Europa" în următorii doi ani și formulează acest obiectiv ca o promisiune electorală înaintea alegerilor din toamna viitoare. Acest lucru a fost anunțat la un miting electoral din orașul Wolomin de către vicepremierul polonez.

"Dacă alegătorii, dacă oamenii ne dau un alt mandat, atunci ne putem întâlni din nou aici la Wolomin peste doi ani și apoi le pot arăta că armata poloneză va fi cea mai puternică armată terestră din Europa", a declarat el în fața celor prezenți la eveniment.

Guvernul de la Varșovia, condus de Partidul Lege și Justiție (PiS), național-conservator, este unul dintre cei mai fermi susținători politici și militari ai Ucrainei. Nu doar pentru că livrează tancuri, avioane de luptă și mari cantități de alte genuri de armament țării vecine, ci și pentru că își echipează puternic armata în eventualitatea unei extinderi a conflictului.

Armata poloneză, cu 123.000 de militari, primește peste o mie de vehicule blindate noi Borsuk și sute de vehicule de escortă, grație unui acord cu compania producătoare Huta Stalowa Wola, situată în sud-estul Poloniei. Aceasta este cea mai mare comandă din istoria industriei de arme poloneze până în prezent.

De asemenea, a lansat recent un program de achiziție a 32 de vânătoare-bombardiere F-35A și deja sunt piloți polonezi pregătiți în Statele Unite, pentru a avea o primă escadrilă echipată cu aceste avioane în acest an. În urmă cu câteva luni, Polonia a semnat un nou contract cu consorțiul sud-coreean care produce lansatoarele de rachete K239 Chunmoo pentru a finaliza achiziția a 218 unități pentru o valoare de 3.300 de milioane de euro.

În următorii ani, Polonia va primi și 24 de drone de luptă din Turcia.De asemenea, Blaszczak a anunțat, de asemenea, crearea unui centru de logistică și formare în Polonia pentru a deservi toate țările aliate care folosesc lansatoare de rachete, care se adaugă la recenta decizie de a înființa un centru logistic similar pentru țările care folosesc tancuri Leopard. "Oferim armatei poloneze echipamente moderne", a justificat Blaszczak, amintind proximitatea teritorială de Rusia.

De fapt, voievodatul polonez Warmia și Massuira se învecinează cu provincia rusă Kaliningrad, fără a uita că Polonia se învecinează și cu Ucraina. Această apropiere de război a trezit și nevoia de reînarmare în rândul populației civile.

De la războiul din Ucraina, numărul cererilor pentru licențe de arme în Polonia s-a dublat, iar guvernul oferă, de asemenea, cursuri gratuite de tragere în școlile din toată țara. Dar marea speranță pentru apărarea sa rămâne sprijinul Statelor Unite, care mențin 11.000 de militari dislocați în Polonia, ca centru logistic pentru sprijinul militar al Ucrainei.

Sursa: RADOR