Secretarul american de Stat a anunțat vineri suspendarea Statelor Unite, începând de sâmbătă, din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, relatează CNN.

UPDATE Ministerul de Externe transmite, printr-un mesaj pe Twitter: "Suntem alături de SUA și de poziția comună din cadrul NATO: Încălcarea semnificativă a Tratatului INF de către Rusia implică riscuri semnificative pentru securitatea Euro-Atlantică. Autoritățile ruse ar trebui să ia măsuri pentru a reveni la respectarea completă și verificabilă a Tratatului în următoarele 6 luni".


Statele Unite amenințaseră de mai multe luni că își vor suspenda participarea la Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Rusia în 1987, acord ce a reprezentat una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece și a contribuit la securitatea Europei.

Decizia a fost luată pe fondul acuzațiilor lansate de Washington la adresa Rusiei care nu ar respecta acest acord, care interzice dezvoltarea și desfășurarea rachetelor cu o rază de acțiune între 500 și 5.000 km.

Rusia a respins aceste acuzații și a avertizat că, dacă SUA ies din tratat, se va dota cu armele interzise prin INF.

În decembrie anul trecut, președintele rus, Vladimir Putin, a acuzat Statele Unite că dă vina pe Rusia pentru astfel de încălcări pentru a putea să renunțe la tratat.

Înainte de anunțul lui Pompeo, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, a declarat că Rusia consideră că tratatul e necesar: "Este în interesul securității noastre, al securității europene. Ar fi extrem de iresponsabil să-l subminăm prin acțiuni unilaterale".

Riabkov a susținut că a cerut de mai multe ori americanilor să aducă probe în sprijinul acuzațiilor, acuzând SUA că încearcă să "epuizeze" economic Rusia printr-o nouă cursă a înarmărilor.

În comunicatul care anunță retragerea din INF, Donald Trump susține că SUA vor lucra împreună cu membrii NATO și cu alți parteneri pentru a împiedica Rusia să obțină avantaje militare în urma încălcării tratatului.

NATO a dat asigurări că Alianța sprijină demersul. Dacă nu-și onorează obligațiile din trata, pentru a reveni la respectarea sa totală și verificabilă înainte ca retragerea americană să intre în vigoare, în șase luni, Rusia va purta întreaga responsabilitate pentru dizolvarea tratatului.