Secretarul american de Stat a anunţat vineri suspendarea Statelor Unite, începând de sâmbătă, din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare, relatează CNN.

UPDATE Ministerul de Externe transmite, printr-un mesaj pe Twitter: "Suntem alături de SUA și de poziția comună din cadrul NATO: Încălcarea semnificativă a Tratatului INF de către Rusia implică riscuri semnificative pentru securitatea Euro-Atlantică. Autoritățile ruse ar trebui să ia măsuri pentru a reveni la respectarea completă și verificabilă a Tratatului în următoarele 6 luni".


Statele Unite ameninţaseră de mai multe luni că îşi vor suspenda participarea la Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) încheiat cu Rusia în 1987, acord ce a reprezentat una dintre piesele centrale ale controlului armamentului după Războiul Rece şi a contribuit la securitatea Europei.

Decizia a fost luată pe fondul acuzaţiilor lansate de Washington la adresa Rusiei care nu ar respecta acest acord, care interzice dezvoltarea şi desfăşurarea rachetelor cu o rază de acţiune între 500 şi 5.000 km.

Rusia a respins aceste acuzaţii şi a avertizat că, dacă SUA ies din tratat, se va dota cu armele interzise prin INF.

În decembrie anul trecut, preşedintele rus, Vladimir Putin, a acuzat Statele Unite că dă vina pe Rusia pentru astfel de încălcări pentru a putea să renunțe la tratat.

Înainte de anunţul lui Pompeo, ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, a declarat că Rusia consideră că tratatul e necesar: "Este în interesul securităţii noastre, al securităţii europene. Ar fi extrem de iresponsabil să-l subminăm prin acţiuni unilaterale".

Riabkov a susţinut că a cerut de mai multe ori americanilor să aducă probe în sprijinul acuzaţiilor, acuzând SUA că încearcă să "epuizeze" economic Rusia printr-o nouă cursă a înarmărilor.

În comunicatul care anunţă retragerea din INF, Donald Trump susţine că SUA vor lucra împreună cu membrii NATO şi cu alţi parteneri pentru a împiedica Rusia să obţină avantaje militare în urma încălcării tratatului.

NATO a dat asigurări că Alianţa sprijină demersul. Dacă nu-şi onorează obligaţiile din trata, pentru a reveni la respectarea sa totală şi verificabilă înainte ca retragerea americană să intre în vigoare, în şase luni, Rusia va purta întreaga responsabilitate pentru dizolvarea tratatului.