Aflat în turneu european, șeful diplomației americane, Mike Pompeo, i-a asigurat pe cehi că SUA ”vor fi alături” de ei, dacă Rusia și China le vor face probleme.

Pompeo s-a referit la proiectul în valoare de mai multe miliarde de euro pentru extinderea centralei nucleare de la Dukovany, aflată la 200 de kilometri de Germania. Cooperarea cu companiile nucleare rusești și chineze ar ”submina suveranitatea națională a Republicii Cehe”, a declarat șeful diplomației SUA, după o întâlnire cu premierul ceh Andrej Babis, relatează Deutsche Welle.

”Dacă aceste țări vor încerca să vă hărțuiască, vom fi alături de voi”, l-a asigurat Mike Pompeo pe premierul Babis.

”Ceea ce se întâmplă acum nu este Războiul Rece 2.0. Problema rezistenței la amenințarea Partidul Comunist Chinez este în anumite privințe mult mai dificilă”, a spus Pompeo într-un discurs în Senatul ceh. El a susținut că ”PCC este deja implicat în economiile noastre, în politica noastră, în societățile noastre în moduri în care Uniunea Sovietică nu a fost implicată niciodată”, notează Reuters. 

Diplomatul american a vorbit și despre protestele din Belarus după alegerile de duminică. "Vrem ca oamenii din Belarus să obțină libertățile pe care le revendică", a spus el. ”Ceea ce se întâmplă în Belarus este de neimaginat”, a precizat și Babis.

Președintele ceh vrea relații bune cu China

Alte subiecte discutate au fost cooperarea în domeniul apărării și securitatea 5G. Pompeo și-a reiterat avertismentele privind o presupusă amenințare din partea companiilor chineze de telecomunicații precum Huawei. Licitația pentru frecvențele 5G urmează să aibă loc în curând, dar autoritățile din Cehia nu au luat nicio decizie privind interzicerea tehnologiei Huawei, deși Pompeo și Babis au semnat în mai anul acesta o declarație comună privind securitatea 5G. Acest lucru are legătură cu președintele Milos Zeman, care pledează pentru relații mai strânse cu China. 

Și din acest motiv, întâlnirea dintre șeful diplomației americane și președintele ceh a fost așteptată cu interes. În plus, Milos Zeman (75 de ani) are relații bune cu Rusia. 

Europa nu înseamnă doar Germania și Franța

În cadrul vizitei de cinci zile din Europa Centrală, Pompeo va mai vizita Slovenia, Austria și  Polonia.

"Europa nu înseamnă doar Germania și Franța, ci și Grupul de la Vișegrad și alte țări, care sunt mai mici, dar cu idei bune”, a susținut Babis.

În Slovenia, Mike Pompeo și ministrul de externe sloven Anze Logar au semnat o declarație despre securitatea rețelei 5G.

Sâmbătă, la Varșovia, șeful diplomației americane va susține un discurs privind întărirea prezenței militare a SUA în Polonia.