Înmulţirea lansărilor de rachete cu rază scurtă de acţiune de către Coreea de Nord din ultima perioadă nu reprezintă un obstacol în calea reluării negocierilor cu SUA, susține şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo.

Autorităţile de la Phenian au efectuat marţi dimineaţa noi teste cu rachete pentru a patra oară în mai puţin de două săptămâni. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a atras atenţia asupra faptului că aceste teste reprezintă un "avertisment" adresat SUA şi Coreei de Sud ca răspuns la manevrele militare efectuate în comun de cele două state şi pe care Phenianul le consideră un obstacol în calea reluării anunţate a discuţiilor cu SUA asupra procesului de denuclearizare a peninsulei coreene, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Întrebat dacă aceste teste cu rachete creează un mediu mai puţin favorabil pentru desfăşurarea discuţiilor, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a negat. El a explicat că, atunci când Donald Trump a sosit la Casa Albă în 2017, "existau teste nucleare" şi " lansări de rachete cu rază lungă de acţiune". Un lucru care nu s-a mai petrecut recent, ceea ce "este un lucru bun", a insistat şeful diplomaţiei americane, care speră în următoarele săptămâni la o revenire la masa negocierilor".

Pompeo s-a întors recent fără niciun rezultat dintr-o vizită la Bangkok, unde a încercat, fără succes, să aibă întrevederi cu oficiali nord-coreeni în marja unei serii de reuniuni regionale, la care Phenianul a trimis o delegaţie din care nu au făcut parte oficiali cu rang înalt.