Înmulțirea lansărilor de rachete cu rază scurtă de acțiune de către Coreea de Nord din ultima perioadă nu reprezintă un obstacol în calea reluării negocierilor cu SUA, susține șeful diplomației americane Mike Pompeo.

Autoritățile de la Phenian au efectuat marți dimineața noi teste cu rachete pentru a patra oară în mai puțin de două săptămâni. Liderul nord-coreean Kim Jong Un a atras atenția asupra faptului că aceste teste reprezintă un "avertisment" adresat SUA și Coreei de Sud ca răspuns la manevrele militare efectuate în comun de cele două state și pe care Phenianul le consideră un obstacol în calea reluării anunțate a discuțiilor cu SUA asupra procesului de denuclearizare a peninsulei coreene, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Întrebat dacă aceste teste cu rachete creează un mediu mai puțin favorabil pentru desfășurarea discuțiilor, secretarul de stat american, Mike Pompeo, a negat. El a explicat că, atunci când Donald Trump a sosit la Casa Albă în 2017, "existau teste nucleare" și " lansări de rachete cu rază lungă de acțiune". Un lucru care nu s-a mai petrecut recent, ceea ce "este un lucru bun", a insistat șeful diplomației americane, care speră în următoarele săptămâni la o revenire la masa negocierilor".

Pompeo s-a întors recent fără niciun rezultat dintr-o vizită la Bangkok, unde a încercat, fără succes, să aibă întrevederi cu oficiali nord-coreeni în marja unei serii de reuniuni regionale, la care Phenianul a trimis o delegație din care nu au făcut parte oficiali cu rang înalt.