Președintele american construiește o nouă ordine mondială liberală bazată pe leadership-ul și democrația americane, a declarat marți, la Bruxelles, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, acuzând Iranul și China că provoacă instabilitate în lume.

”În cea mai bună tradiție a marii noastre democrații, noi strângem laolaltă națiunile nobile pentru a construi o nouă ordine liberală care previne războaie și aduce o mai mare prosperitate”, a declarat Pompeo într-un discurs de politică externă susținut în fața unor diplomați la Bruxelles, relatează Reuters, preluată de de Agerpres.

”Sub președintele Trump, noi nu abandonăm leadership-ul internațional sau pe prietenii noștri din sistemul internațional...Chiar și prietenii noștri europeni spun uneori că noi nu acționăm în interesul lumii libere. Este cu totul greșit...Noi acționăm pentru a apăra, proteja și a promova o lume de state suverane deschisă, justă, transparentă și liberă. Acest proiect va necesita restabilirea reală, nu pretinsă, a ordinii liberale între națiuni. Va necesita o Americă asertivă și leadership nu doar din partea țării mele, ci și a democrațiilor din toată lumea', a adăugat șeful diplomației de la Washington.

Mike Pompeo se află la Bruxelles pentru discuții cu miniștrii de externe din NATO, for în care Trump a acuzat state membre europene că nu alocă fonduri suficiente pentru propria apărare și se bazează prea mult pe Washington.