Preşedintele american construieşte o nouă ordine mondială liberală bazată pe leadership-ul şi democraţia americane, a declarat marţi, la Bruxelles, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, acuzând Iranul şi China că provoacă instabilitate în lume.

”În cea mai bună tradiţie a marii noastre democraţii, noi strângem laolaltă naţiunile nobile pentru a construi o nouă ordine liberală care previne războaie şi aduce o mai mare prosperitate”, a declarat Pompeo într-un discurs de politică externă susţinut în faţa unor diplomaţi la Bruxelles, relatează Reuters, preluată de de Agerpres.

”Sub preşedintele Trump, noi nu abandonăm leadership-ul internaţional sau pe prietenii noştri din sistemul internaţional...Chiar şi prietenii noştri europeni spun uneori că noi nu acţionăm în interesul lumii libere. Este cu totul greşit...Noi acţionăm pentru a apăra, proteja şi a promova o lume de state suverane deschisă, justă, transparentă şi liberă. Acest proiect va necesita restabilirea reală, nu pretinsă, a ordinii liberale între naţiuni. Va necesita o Americă asertivă şi leadership nu doar din partea ţării mele, ci şi a democraţiilor din toată lumea', a adăugat şeful diplomaţiei de la Washington.

Mike Pompeo se află la Bruxelles pentru discuţii cu miniştrii de externe din NATO, for în care Trump a acuzat state membre europene că nu alocă fonduri suficiente pentru propria apărare şi se bazează prea mult pe Washington.