Într-o rezoluție adoptată pe 15 iunie, eurodeputații subliniază necesitatea unei strategii europene care să garanteze respectarea drepturilor muncitorilor.

Ați auzit de BlaBlaCar, Deliveroo, Airbnb? Fie că este vorba de călătorii, cazare sau de a găsi fonduri, economia colaborativă face acum parte din viața de zi cu zi: unul din șase europeni a folosit o platformă de colaborare.

Într-un raport adoptat în plen pe 15 iunie, deputații europeni subliniază importanța unei strategii europene care să asigure respectarea concurenței și a drepturilor muncitorilor.

„UE ar trebui să valorifice întregul potențial al economiei colaborative, asigurând în același timp competiția corectă, drepturile muncitorilor și respectarea impozitelor”, spune raportul.

Cum funcționează?

Fiecare tranzacție implică trei părți: consumatorul care plătește serviciul, furnizorul care primește venitul și platforma care îi ajută să se găsească unul pe altul, care ia un comision pe plată.

Cu toate acestea, nu toate platformele caută să genereze profit: unele se bazează, de exemplu, pe contribuțiile voluntare ale utilizatorilor. Acesta este cazul Wikipedia, cea mai mare enciclopedie din lume, cu aproape 5,4 milioane de articole în limba engleză.

Succesul acestor platforme prezintă noi provocări pentru drepturile lucrătorilor. De exemplu, șoferii sau personalul de livrare nu sunt direct angajați de platforme. Activitatea lor independentă permite platformelor să nu le garanteze anumite drepturi sociale, cum ar fi un salariu minim, spune Parlamentul European.