În ultimii trei ani premieri din state UE: Letonia, Cehia și Bulgaria au demisionat ca urmare a unor scandaluri interne, implicând dezastre, acuzații de corupție sau proteste stradale.

Valdis Dombrovskis, actual Vicepreședinte al Comisiei Europene, a demisionat din funcția de premier al Letoniei în 2013, asumându-și responsabilitatea în urma unei tragedii: acoperișul unui supermarket s-a prăbușit, 54 de persoane fiind ucise și cel puțin 40 rănite. 

Decizia lui Dombrovskis a însemnat și căderea Guvernului de centru-dreapta. A fost cel mai longeviv premier din istoria Letoniei. „Având în vedere tragedia și circumstanțele aferente, țara are nevoie de un Guvern care să obțină majoritatea în Parlament și să poată rezolva situația apărută în țară”, a declarat Dombrovskis jurnaliștilor. 

Mai multe detalii, în The Guardian

Petr Necas premier al Cehiei, a demisionat în vara anului 2013 în urma unui scandal de corupție. Scandalul care a dus la demisia sa a avut-o ca protagonistă pe șefa de cabinet a lui Necas, Jana Nagyova, acuzată că a folosit serviciile secrete ale țării pentru a o spiona pe soția oficialului. Nagyova ar fi avut o relație cu premierul, în acel moment. După demisie, Necas a divorțat de soția sa și s-a căsătorit cu șefa de cabinet. Ulterior, în 2014, Necas a fost acuzat el însuși de luare de mită pentru a asigura funcții publice pentru trei foști membri ai Parlamentului care inițial s-au împotrivit programului de austeritate al Guvernului. 

Mai multe detalii, în New York Times

Tot în 2013 premierul Bulgariei Boiko Borisov a demisionat în urma unei serii de proteste violente împotriva corupției, a costurilor ridicate cu energia electrică și austerității. 

Prim-ministrul de la Sofia nu a rezistat presiunii politice și a părăsit Guvernul după ce au avut loc demonstrații violente în capitala țării.

Timp de aproape două săptămâni, mii de protestatari au ieșit în stradă, inițial din cauza prețurilor la electricitate, protestele căpătând spre final o orientare anti-guvernamentală. 

Mai multe detalii: Der Spiegel.

Scandalul, parte din viața politică în Europa Centrală și de Est

Un articol publicat în luna iulie în revista New Eastern Europe, analizează scandalurile - ca parte din viața politică în țările din regiune, menționând alte cazuri (în afară de premierii din UE analizați mai sus, n.r.), precum demiterile unor miniștri din Guvernul Poloniei și acuzațiile de plagiat aduse premierului Moldovei. Nu lipsesc nici acuzațiile de corupție aduse lui Victor Ponta din analiza revistei condusă de experți și profesori universitari. 

„Rezultatul scandalurilor politice variază, nu neapărat în funcție de gravitatea acuzațiilor ci mai degrabă în funcție de poziția politică și forța susținerii oficialilor și partidelor implicate.

”În timp ce scandalul privind documentele de studiu a condus la demisia premierului Chiril Gaburici, premierul Ponta este încă în funcție, după acuzații mai grave care implică șaptesprezece infracțiuni” (3 iulie 2015).