Premierii Victor Ponta și Valeriu Streleț au vorbit, joi, la telefon, discuția vizând aprofundarea și diversificarea colaborării bilaterale dintre R. Moldova și România, procesul de integrare europeană și realizarea proiectelor energetice comune.

Potrivit unui comunicat al Guvernului de la Chișinău, cei doi au convenit asupra unei întrevederi, în cel mai apropiat timp.

Premierul Victor Ponta l-a asigurat pe Valeriu Streleț de toată susținerea Guvernului de la București în realizarea reformelor, implementarea Acordului de Asociere RM-UE și continuarea agendei europene. 

Valeriu Streleț a exprimat „gratitudine pentru asistența și implicarea României în procesul de modernizare a Republicii Moldova și aliniere la standardele europene”, reiterând importanța împărtășirii experienței țării vecine în realizarea prevederilor Acordului de Asociere RM-UE. 

Șeful Executivului de la Chișinău a menționat necesitatea implementării proiectelor energetice, în special cu privire la Gazoductul Iași-Ungheni și a celor prevăzute în Memorandumul între Guvernele Republicii Moldova și României privind realizarea proiectelor necesare interconectării rețelelor de gaze naturale și energie electrică.

Cei doi oficiali s-au arătat „încrezători” că se va reuși avansarea și finalizarea etapelor de interconectare a Republicii Moldova la piața energetică europeană.

Ponta și Streleț au convenit asupra unei întrevederi bilaterale, în cel mai apropiat timp. Ultima vizită la Chișinău a premierului român a avut loc în luna mai.

Pe parcursul anului 2014 România a devenit principalul partener comercial al R. Moldova. Astfel, anul trecut, România a alocat Republicii Moldova, pentru proiecte de asistență, 70,3 milioane de dolari, fiind a a treia în topul donatorilor după SUA și UE.