Popescu: Ne-am dori o nouă declarație care să pună bazele cooperării noastre strategice pe 10 ani
Șeful diplomației de la Chișinău a declarat luni, la București, că a discutat cu omologul român, Ramona Mănescu, despre necesitatea unei noi declarații care să pună bazele cooperării strategice bilaterale pentru următorul deceniu.
”România ne ajută să readucem în R. Moldova asistența europeană, sprijinul politic, dar și financiar datorită căruia și fără care R. Moldova nu poate exista ca stat”, a declarat ministrul moldovean de externe, Nicu Popescu, prezent la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.
În contextul împlinirii, în curând, a 10 ani de la declarația privind instituirea unui Parteneriat Strategic între România și R. Moldova, Nicu Popescu și Ramona Mănescu au discutat despre ”o nouă declarație care să pună bazele cooperării noastre strategice și pentru următorul deceniu”.
Șeful diplomației de la Chișinău a mai declarat că, de aproape trei decenii, R. Moldova are independență politică și treptat și-a edificat și un grad sporit de independență economică și comercială, acest lucru datorându-se în mare parte Acordului de Asociere cu UE.
El și-a exprimat speranța că în următoarele luni R. Moldova va fi și independentă energetic, odată cu inaugurarea gazoductului Ungheni-Chișinău prin care țara sa va fi conectată la rețeaua de gaze europene prin intermediul României.
La rândul său, Ramona Mănescu a declarat că a discutat cu omologul său despre așteptările și obiectivele R. Moldova în relația cu UE și în contextul Parteneriatului Estic, în așa fel încât România ”să poată contribui în mod concret la sprijinirea parcursului european al R. Moldova”.
Ministrul român de externe a declarat că, în perioada următoare, va fi pus în continuare un accent special pe proiectele de interconectare în domeniul energetic.
”Pe lângă proiectele prioritare, am convenit să facem și un demers de identificare, fie pe bază bilaterală, fie în formatul UE, a posibilităților de transfer de expertiză, care să sprijine eforturile R. Moldova de avansare a reformelor asumate. Am confirmat disponibilitatea noastră pe linia sprijinului care poate fi acordat din partea MAE către Ministerul afacerilor externe și integrării europene de la Chișinău”, a afirmat Mănescu.
R. Moldova ”va avea în continuare în România cel mai sincer și mai ferm susținător” la nivel european, a mai spus Ramona Mănescu.
Background
Într-un interviu pentru postul de televiziune ONT din Belarus, președintele R. Moldova, Igor Dodon, a afirmat că Republica Moldova are acorduri cu Uniunea Europeană care îi pot servi pentru a îmbunătăți calitatea vieții cetățenilor, inclusiv să obțină resurse financiare. El nu crede însă că țara va adera la Uniunea Europeană.
Igor Dodon a optat pentru intensificarea relațiilor cu Uniunea Eurasiatică:
Comentarii