La aproape un an după ce partidul de guvernământ din Ungaria a fost suspendat din Partidul Popular European, familia sa politică tot nu știe ce să facă cu formațiunea lui Viktor Orban.

Fidesz rămâne suspendat din PPE, a spus miercuri noul președinte al conservatorilor europeni, Donald Tusk. 

PPE a decis în martie 2019 să suspende formațiunea premierului ungar Viktor Orban, după contrele acestuia cu liderii europeni, în special atacurile la adresa fostului șef al Comisiei Europene, Jean Claude Juncker. Orban era iritat de criticile UE la adresa guvernului de la Budapesta în privința statului de drept, dar și de politica europeană privind migrația.

Premierul ungar, un adversar al migrației în masă venite în UE din Orientul Mijlociu, Asia și Africa, consideră că PPE trebuie să revină la abordările conservatoare în ce privește imigrația, modelul familiei tradiționale și susținerea culturii naționale.

De cealaltă parte, PPE a trimis un grup de „înțelepți” pentru a evalua situația din Ungaria și pentru a decide dacă mai păstrează Fidesz.

Tusk, fost șef al Consiliului European și unul dintre criticii politicilor lui Orban, a spus că a discutat cu emisarii PPE și aceștia nu au constatat un progres suficient al guvernului de la Budapesta.

Ca urmare, Tusk a spus grupului PPE din Parlamentul European că nu va propune un vot sau nici măcar o discuție pe tema Fidesz, potrivit unor participanți la discuție, citați de Reuters.

De cealaltă parte, Viktor Orban a amenințat, nu de puține ori, că își va scoate partidul din familia popularilor, nemulțumit de direcția în care se îndreaptă PPE. În plus, Orban a spus că ar putea lansa o altă mișcare europeană creștin-democrată.