Populația din Kosovo a scăzut cu peste 10% în treisprezece ani

În treisprezece ani, Kosovo a pierdut mai mult de 10% din populație și acum are mai puțin de 1,6 milioane de locuitori, potrivit Le Figaro.
Kosovo a pierdut peste 10% din populație în treisprezece ani și acum are mai puțin de 1,6 milioane de locuitori, potrivit rezultatelor oficiale preliminare ale unui recensământ boicotat în mare parte de sârbi, a anunțat vineri Agenția de Statistică (ASK).
În acest recensământ, autoritățile au înregistrat 1.586.659 de locuitori, față de aproape 1,8 milioane în 2011. Scăderea populației se explică printr-o emigrare masivă a locuitorilor către Europa de Vest. Potrivit experților în demografie, aproximativ 800.000 de kosovari trăiesc și lucrează în Uniunea Europeană, jumătate dintre ei în Germania.
În timpul recensământului din 2011, boicotat și la acea vreme de sârbi - care resping independența Kosovo -, etnicii albanezi constituiau majoritatea covârșitoare a populației (93%). Etnia rezidenților nu a fost publicată ca parte a acestor prime rezultate ale noului recensământ, efectuat în aprilie și mai, dar a fost în mare parte boicotată de minoritatea sârbă, potrivit Avni Kastrati, directorul ASK.
"În municipalitățile din nordul Kosovo, Leposavic, Zubin Potoko, Zvecan și nordul Mitrovica (oraș divizat), boicotul a fost semnificativ", a declarat domnul Kastrati la o conferință de presă. "Rezultatele finale (ale recensământului) ar trebui publicate în decembrie", a explicat el.
Sârbii au refuzat să fie numărați după adoptarea în februarie a unei legi de către parlamentul kosovar care făcea din moneda euro singurul mijloc de plată legal din Kosovo, interzicând efectiv dinarul sârb, ceea ce a provocat noi fricțiuni între Belgrad și Pristina. Numărul sârbilor care trăiesc în Kosovo a fost estimat de mult timp la aproximativ 120.000 de persoane. Liderii sârbi au susținut recent că numărul lor este mai mic. Serbia nu recunoaște independența proclamată în 2008 de fosta sa provincie sudică.
sursa: RADOR RADIO ROMÂNIA
Comentarii