Potrivit lui Michael Ignatieff, destrămarea instituțiilor liberale l-a făcut pe premierul ungar șeful titular al mișcării național-conservatoare, în lume, scrie Nepszava.

"Conservatorii americani, în frunte cu guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, preiau de la premierul ungar ideea că învățământul superior trebuie atacat, deoarece este un adversar convenabil pentru demagogii autoritari”, a scris Michael Ignatieff, fost rector al Universității Central Europene (CEU), într-una din edițiile ziarului The Atlantic.

Michael Ignatieff susține că, în ultimii patru ani, conservatorii de peste mări au venit ca o avalanșă la Budapesta. Unii dintre ei sunt pur și simplu naivi și nu își dau seama că au de-a face cu un lider autoritar al unui stat de partid, în timp ce alții știu exact cu cine au de-a face, dar sunt atrași tocmai de machismul despotic.

Faptul că Orbán a demontat instituțiile liberale l-a făcut șeful titular al mișcării național-conservatoare din lume, a afirmat fostul rector al CEU, menționând: din acest cerc fac parte Giorgia Meloni, Marine Le Pen, Santiago Abascal de la Vox din Spania, Jaroslaw Kaczynski, Benjamin Netanyahu, Democrații Suedezi, precum și republicanii "Make America Great Again". 

"Ei iau ceea ce au nevoie din meniul ideologic al lui Orbán. De exemplu, faptul că liberalii conduc lumea sau că homosexualii ar trebui să fie privați de drepturile lor, și că locul unei femei este în bucătărie. În plus, politica economică dă averea publică în mâna persoanelor din anturajul FIDESZ", a mai precizat Michael Ignatieff, care a adăugat: Este important de subliniat că Viktor Orbán a abolit separarea puterilor, consideră adversarii politici drept dușmani și vede școlile drept terenul fundamental al luptei pentru controlul generațiilor viitoare.

"Toate acestea laolaltă sunt un cocktail îmbătător al secolului XXI pentru partidele de dreapta", a susținut Ignatieff, potrivit căruia "Viktor Orbán a pus ochii pe CEU pentru că a considerat-o drept o țintă ușoară. El a putut să pună totul la punct prin a spune că este un războinic cultural, care respinge atacul cosmopoliților liberali”.

"Demagogii sunt suficient de deștepți ca să nu intre în conflict cu un adversar demn de ei înșiși", a fost de părere fostul rector universitar. În opinia sa, acest lucru este util pentru premierul ungar în special pentru a distrage atenția de la aspirația sa de bază, și anume pentru a căptuși buzunarele susținătorilor săi, folosindu-se de puterea sa.

La fel ca și Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin, el este conștient că poate rămâne la putere dacă își hrănește prietenii din mână.

Potrivit fostului rector al CEU, între timp mai multe state americane, precum și președinții Indiei și Turciei, și-au dat seama că învățământul superior trebuie luat sub asediu pentru că aceste instituții pot fi un obstacol în calea autocrației.

În articolul său, rectorul a subliniat că liberalii trebuie să protejeze libertatea de educație deoarece, la fel ca instanțele, mass-media independentă și autoritățile independente de reglementare, universitățile reprezintă o barieră importantă pentru o guvernare majoritară. "Aceste instituții ne garantează libertatea tuturor", a conchis Michael Ignatieff.

Sursa: RADOR