Președintele Petro Poroșenko a cerut Uniunii Europene și liderilor marilor economii mondiale să nu recunoască alegerile parlamentare organizate de Rusia în Crimeea, peninsula ucraineană anexată ilegal de Moscova, în 2014.

Rușii sunt așteptați duminică la urne pentru a alege 450 de parlamentari, în primul scrutin de la anexarea ilegală a Crimeei, în 2014. Moscova organizează alegeri și în Crimeea, deși anexarea acesteia nu este recunoscută pe plan internațional.

Președintele Viktor Poroșenko i-a chemat, luni, pe ambasadorul UE și pe ambasadorii G7 la Kiev. Într-un comunicat dat publicității după întrevedere, el a salutat sancțiunile occidentale împotriva Rusiei în urma anexării peninsulei ucrainene, precizând că acestea trebuie menținute "până la restabilirea completă a suveranității și integrității teritoriale" a Ucrainei, relatează Newsweek.

De asemenea, liderul ucrainean a cerut comunității internaționale să nu recunoască rezultatele alegerilor parlamentare organizate de către Moscova în Crimeea.

Sondajele arată că în peninsula ucraineană anexată ilegal scrutinul va fi câștigat de Rusia Unită, partidul președintelui Vladimir Putin.

Pe listele formațiunii prezidențiale se află mai multe persoane din administrația instalată de Rusia în peninsulă, precum liderul regional Serghei Aksionov și procurorul Natalia Poklonskaia.

Deși în ultimul timp, la nivelul întregii țări, Rusia Unită a pierdut mult în popularitate, partidul prezidențial se află în continuare pe primul loc - cu 31%. Numărul votanților indeciși este destul de mare - 22%.