Portul Mariupol (din Ucraina n.r.) ar putea fi folosit pentru livrările de cereale către Federația Rusă.

Portul Mariupol (din Ucraina n.r.) ar putea fi folosit pentru livrările de cereale către Federația Rusă. Portul Mariupol, care și-a reluat operațiunile, poate fi folosit pentru ivrarea și aprovizionarea cu cereale din regiunea Herson către Rusia, a declarat pentru genția de presă Interfax Kirill Stremousov, șef adjunct al administrației militaro-civile din regiune.

"Regiunea Herson are în vedere orice oportunități (privind aprovizionarea cu cereale - IF), inclusiv portul Mariupol. Din 20 iunie începe recoltarea, o cantitate destul de mare de cereale, semințe și grâu pot fi trimise doar prin portul Mariupol", a spus Stremousov.

Potrivit acestuia, dintre cele mai apropiate porturi de Rusia, Mariupol este mult mai specializat pentru acest proces. "Berdiansk (din regiunea Zaporijjie - IF) face parte dintr-o categorie puțin diferită. Dar cred că vom folosi toate porturile pe care le avem. Este posibil ca și portul Skadovsk (regiunea Herson - IF) să fie implicat. Când recoltarea va începe, vor fi implicate toate căile posibile - comunicațiile feroviare, transport maritim, fluvial și rutier", a spus acesta.

Acum, regiunea Herson folosește doar vehicule pentru a furniza cereale Rusiei, în timp ce recolta de anul trecut este vândută, a precizat reprezentantul rus. 

În regiunea Herson va fi creat un coridor pentru transportul rutier de mărfuri către Crimeea

Un punct de control separat pentru camioanele care transportă mărfuri va fi deschis la granița regiunii Herson și Crimeea, a declarat pentru Interfax Kirill Stremousov.

''Se va deschide un coridor special în zona Ceaplinka - Kalanceak, unde mai există un coridor de trecere pentru pasageri, iar un alt punct de trecere va fi deschis pentru a simplifica fluxul de mărfuri'', a adăugat el. Potrivit acestuia, transportul rutier este în continuare principala modalitate pentru transportul de mărfuri pentru regiune. ''Acum stabilim o legătură feroviară, încercând să ne ocupăm de porturile maritime'', a adăugat Kirill Stremousov.

În nordul Crimeii există punctele de control pentru mașini și pietoni Armiansk, Djankoi și Perekop. Pe partea ucraineană, acestora le corespund punctele Kalanceak, Cionhar și Cioplinka, care acum nu funcționează. Pe rețelele de socializare apar informații potrivit cărora la punctele de control se formează cozi uriașe, unde camioanele așteaptă ore în șir.

Regiunea Herson se află în momentul de față sub controlul forțelor ruse.

Sursa: RADOR