#EuropeanParliamentPPE îl acceptă încă pe Viktor Orban, de teamă că ar putea trece în barca extremiștilor
Partidul Popular European (PPE) nu vrea să amplifice conflictul cu Viktor Orban, deoarece o ceartă mai aprinsă ar putea să îl determine pe premierul ungar să se alieze cu formațiuni extremiste din alte state europene.
„Perspectiva expulzării lui Viktor Orban din PPE ridică în grupul parlamentarilor CDU din Berlin temeri legate de o apropiere a acestuia de (populistul italian Matteo) Salvini și crearea unei alianțe și cu Marine Le Pen din Franța”, a spus, pentru EURACTIV Germania, un membru al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), partidul Angelei Merkel.
„Dacă îl îndepărtăm, îl împingem de fapt în brațele lui Salvini”, a adăugat reprezentantul CDU, care nu a dorit să fie numit.
În urmă cu câteva zile, chiar președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a spus că Orban nu are ce căuta în PPE. Juncker, el însuși un membru al PPE, grupare ce are cel mai mare grup de parlamentari în Parlamentul European, este vizat de o campanie agresivă a Fidesz, formațiune care a câștigat cu largă majoritate ultimele alegeri din Ungaria. Guvernul ungar a lansat o campanie anti-imigrație în care îi acuză pe Juncker și pe miliardarul filantrop George Soros că susțin migrația ilegală, acuzații pe care oficialii de la Bruxelles le-au catalogat imediat drept „fake news”.
Chiar și președintele PPE, Joseph Daul, a intervenit, denunțând campania guvernului ungar, spunând că aceasta este înșelătoare și nu se bazează pe fapte reale. „Aș dori să-i amintesc premierului Orban că deciziile în Bruxelles sunt luate împreună de guvernele UE și Parlamentul European, inclusiv de reprezentanții Ungariei. În loc să catalogheze Bruxelles-ul drept inamic, ar trebui să-și dea seama că face parte din el”. a scris Daul într-o serie de mesaje pe Twitter.
Pentru eurodeputatul ceh Tomáš Zdechovský (și el membru al PPE), atacul împotriva lui Juncker este o manifestare „tipică” lui Orban, dar este, deocamdată, o chestiune bilaterală. „(Orban) este în PPE, dar el nu l-a susținut niciodată pe Juncker și politicile sale”, a spus Zdechovský pentru EURACTIV. Dar este de așteptat o reacție mai puternică a altor partide din grupul popularilor dacă va continua la fel și după alegerile din mai.
Totuși, o altă sursă din PPE susține că, dacă popularii vor pierde teren în alegerile europarlamentare, „nimeni nu se va atinge de Orban”.
De fapt, susținerea puternică de care se bucură Orban acasă este principala cauză a reticenței PPE în a exclude Fidesz, partid care dă cei mai mulți eurodeputați din partea Ungariei. Și totuși, Parlamentul European a votat în favoarea deschiderii procedurii Articolului 7 (opțiunea nucleară) privind Ungaria, cu sprijinul multor deputați populari, deși PPE nu a adoptat o poziție oficială în această privință.
„PPE i-a răspuns în fine lui Orban”, susține acum - după declarațiile lui Juncker și Daul - eurodeputatul Othmar Karas, membru al Partidului Popular din Austria, care regretă că statele membre nu au făcut prea mult pentru a continua procedura.
Kyriakos Mitsotakis, liderul Partidului Noua Democrație din Grecia, spune că PPE nu ar trebui să facă și nu va face compromisuri în privința principalelor sale valori și principii democratice.
Într-o discuție cu EURACTIV Croația, premierul Andrej Plenković (al cărui partid, HDZ e membru PPE) a spus că Orban a făcut o greșeală când l-a atacat pe Juncker, dar nu a comentat pe tema expulzării Fidesz din familia europeană.
În România, PPE are trei partide afiliate, dar doar două dintre acestea au reprezentanți în Parlamentul European, după ce Siegfried Mureșan a trecut de la PMP la PNL. Iar eurodeputații UDMR au în general poziții mai apropiate de Fidesz decât de linia generală a popularilor, potrivit unor surse din PE.
O atitudine mai degrabă împăciuitoare o au și popularii din alte state ocidentale. „Este în ADN-ul dreptei să conțină părți foarte diverse”, un membru al forțelor de dreapta din Franța a comentat pentru EURACTIV France.
El consideră însă că argumentul privind împingerea lui Orban spre Salvini și Le Pen dacă Fidesz va fi expulzat de PPE nu se susține. „Orban și Salvini au păreri total diferite pe majoritatea subiectelor”.
Iar eurodeputații republicani (din familia PPE) sunt împărțiți - unii dintre ei au votat pentru activarea Articolului 7, alții împotrivă, și au fost și abțineri. La fel a fost și în cazul delegației spaniole a popularilor din PE, a chiar Esteban González Pons, unul dintre liderii marcanți ai eurodeputaților populari, nu a fost prezent în plen la vot.
Comentarii