Guvernatorul din Bali vrea să înăsprească regulile pentru turiștii ruși, aflați în număr foarte mare pe insulă, care încalcă regulile de imigrare, au un comportament neadecvat și provoacă multe necazuri localnicilor, scrie Il Messaggero.

Insula Bali, una dintre cele mai visate destinații, unde se întâlnesc turiști din Australia, Asia și Europa, aștepta cu nerăbdare sfârșitul pandemiei pentru găzdui din nou numeroși vizitatori. Numai că, după izbucnirea războiului din Ucraina foarte mulți cetățeni ruși au fugit din țara lor pentru a nu fi recrutați, sau pur și simplu pentru că sunt împotriva războiului. Numai în 2022, în Bali au aterizat aproape 60.000, alți 22.500 ajungând în ianuarie 2023. Pe insulă de vorbește deja de ''little Moscova'', numai că în Kuta (centrul vieții de noapte) ca și în Seminyak, comportamentul neadvcat al turiștilor ruși este din ce în ce mai frecvent, fapt care îi deranjează pe balinezi.

Pe Instagram a fost creat chiar și un profil (acum suspendat) numit Moscow Cabang Bali, în care erau expuse problemele provocate de rușii care încalcă regulile de circulație, merg în public pe jumătate dezbrăcați (acțiune descurajată puternic în Asia), se îmbată, nu respecta locurile religioase și vandalizează edificii (deseori cu picturi murale anti-război).

În presă s-a vorbit mult despre cazul unui rus de 23 de ani care a urcat pe un munte sacru și s-a fotografiat dându-și jos pantalonii, după care a urcat fotografia, deși cenzurată, pe Instagram. Episodul a stârnit reacția furioasă a populației, tânărul și-a cerut scuze public și a acceptat să facă o ceremonie sacră pe munte.

Guvernatorul din Bali, Wayan Koster, vrea să înăsprească regulile pentru ruși, care sunt aceleași ca și cele pentru italieni: când ajunge la aeroport, turistul plătește 33 de dolari și primește viza în doar câteva minute, de acum însă, nu se vor mai acorda vize la sosire.

Un ofițer de poliție intervievat de CNN a explicat: ''Când suntem apelați deoarece există un turist care se comportă urât, este aproape mereu vorba de un rus''.

Potrivit unui reportaj realizat de New York Times, mulți ruși – chiar dacă este interzis – lucrează ca instructori de surf, ghizi turistici, închiriază mașini și motociclete pentru a se întreține, substragând din veniturile operatorilor locali, care trăiesc din turism. Din acest motiv, mai mulți au fost expulzați. 

Nilu Djelantik, fondatorul unui brand de pantofi de lux din Bali rezumă: ''Ne-am deschis porțile, ne-am deschis brațele și i-am primit cu un zâmbet. Însă bunătatea noastră a fost percepută de ei ca ceva ce li se cuvenea''.

Un artist digital rus, Grishanti Holon, în vârstă de 33 de ani, a format un grup pentru a-i învăța pe compatrioții săi care sosesc în Bali cum să se comporte: ''Mulți dintre ei vin din provincii îndepărtate, pur și simplu nu știu cum este lumea, cred că pot să facă ce vor''.

Agenția de turism din Bali a pus afișe scrise și în limba rusă pentru a explica regulile care trebuie urmate pe insulă. Pentru a restabili ordinea și pentru a limita numărul de accidente, guvernatorul insulei a anunțat o altă măsură extrem de contestată: interdicția, valabilă pentru toți turiștii străini de orice naționalitate, de a închiria scutere. O schimbare epocală, pentru a-i înțelege semnificația e destul să ne imaginăm ce s-ar întâmpla dacă aceeași decizie ar fi luată în Ibiza sau la Mykonos.

Trebuie spus totuși că în mulțimile de turiști din Bali care se înghesuie în baruri și se îmbată, nu lipsesc nici cei sosiți din Australia, Marea Britanie, sau Italia. Însă numărul rușilor, care a devenit a doua cea mai mare comunitate din Bali, datorită părăsirii unei țări care a recrutat 300.000 de tineri, a declanșat un fel de alertă roșie.

Guvernatorul din Bali a explicat că restricțiile se vor aplica și în cazul ucrainenilor. În Bali sunt aproximativ 7 mii, unii au fugit de război, iar alții se află acolo, potrivit ambasadorului ucrainean în Indonezia, pentru reîntregirea familiei. Cu toate acestea ambasadorul ucrainean s-a supărat pe autoritățile locale pentru că i-au pus compatrioții la același nivel cu rușii: ''Ucrainenii respectă legea''.

Dar ce se întâmplă atunci când rușii și ucrainenii se întâlnesc în Bali? CNN l-a intervievat pe artistul rus Segrei Oveseikin, care a creat o pictură murală împotriva războiului: ''În Bali, rușii, belarușii și ucrainenii se înțeleg cu toții, noi înțelegem că oamenii de rând nu și-au dorit acest conflict''.

Creșterea exponențială a prezenței rusești - tineri care nu vor să fie recrutați, dar și miliardari care se bucură de viață fără a-l contesta pe Putin - privește toată Asia de Sud-Est: în Thailanda, la Phuket se estimează că  ar fi deja 350.000 de ruși, în timp ce în magazinele, cafenelele și restaurantele din Pattaya există anunțuri și liste de prețuri scrise în alfabetul chirilic. 

Sursa: RADOR