Premierul albanez Edi Rama a evocat, la Pristina, posibilitatea de a vedea într-o zi ţara sa şi Kosovo având "un singur preşedinte, în calitate de simbol al unităţii naţionale".

"Kosovo şi Albania vor avea o singură politică externă şi nu doar ambasade şi reprezentanţe diplomatice comune", a declarat duminică în faţa Parlamentului kosovar Edi Rama, sosit la Pristina cu ocazia celei de-a zecea aniversări a independenţei Kosovo, informează AFP, preluată de Agerpres.

Cele două ţări au deja mai multe consulate comune.

"Dar de ce nu un singur preşedinte, în calitate de simbol al unităţii naţionale, cu o politică de securitate naţională?", a întrebat Edi Rama.

Această declaraţie riscă să-i displacă foarte tare Serbiei, ai cărei oficiali acuză regulat Tirana că susţine proiectul construcţiei unei "Albanii Mari", comentează AFP, adăugând că Albania neagă că ar avea o astfel de intenţie.

Serbia nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii Kosovo, care şi-au autoproclamat independenţa în 2008. Demarat în 2011, dialogul de normalizare a relaţiilor dintre Belgrad şi Pristina a fost oprit. Liderii kosovar şi sârb, Hashim Thaci şi Aleksandar Vucici, au exprimat dorinţa pentru o reluare a dialogului.

Circa 115 de ţări au recunoscut independenţa Kosovo, printre care SUA şi 23 dintre cele 28 de ţări membre ale UE. Circa 80 de capitale ale lumii refuză în continuare să recunoască această independenţă, printre care Moscova şi Beijing. Cele cinci ţări membre ale UE care nu recunosc Kosovo sunt România, Spania, Grecia, Cipru şi Slovacia.