Toate statele membre UE par gata să accepte condiționarea acordării fondurilor europene de respectarea principiilor democratice, a declarat Antti Rinne, premierul Finlandei, statul care deține președinția rotativă a Consiliului.

Finlanda militează pentru introducerea unei prevederi care să lege fondurile UE de criteriul statului de drept în viitorul buget al Uniunii. Statele membre negociază structural viitorului cadru financiar multianual, aferent perioadei 2021-2027.

Una dintre inovațiile propuse de Comisia Europeană pentru acest buget este legătura dintre fondurile de coeziune și statul de drept, dar Bulgaria și România - două dintre statele care au dețin în ultimii doi ani președinția rotativă a Consiliului UE - și-au exprimat în mod clar dezcordul, notează EURACTIV.com.

„În acest moment, se pare că toate statele membre sunt gata să accepte”, a declarat Ritte, după o întrunire cu mai mulți lideri europeni, potrivit radio-televiziunii finlandeze YLE.

Ritte vizitează luni Ungaria, stat care este vizat de o procedură a UE pentru încălcarea standardelor democratice, dar guvernul de la Budapesta a ripostat, criticând chiar practicile constituționale din Finlanda.

„Obiectivul nu este punerea la zid a unui stat membru, ci despre cum putem apăra cetățenii europeni de despotismul nerespectării principiilor statului de drept”, a spus Ritte.