Prim-ministrul Netanyahu acuză o vânătoare de vrăjitoare și susține că polițiștii nu vor găsi nimic, deoarece nu e nimic de descoperit, scrie The Jerusalem Post.

Poliția israeliană îl investighează pe Benjamin Netanyahu, suspectat de luare de mită, fraudă și abuz de încredere, potrivit unui document official care a fost dezvăluit accidental.

Numele premierului apare în două dosare separate.

Primul, cunoscut drept ”Cazul 1.000” sau ”Afacerea cadourilor”, se referă la legăturile sale cu producătorul de la Hollywood Arnon Milchan, de la care Netanyahu și soția sa ar fi primit cadouri în valoare de mii de dolari.

În cel de-al doilea dosar, ”Cazul 2.000”, Benjamin Netanyahu este acuzat că ar fi încercat să ofere favoruri comerciale proprietarului cotidianului Yedioth Ahronoth, Arnon Mozes, în schimbul unei prezentări pozitive în articolele apărute în această publicație.

Netanyahu i-ar fi promis acestuia că va scoate din circulație ziarul gratuit Israel Hayom, care îl susținea, dacă Yedioth Ahronoth ar fi scris articole favorabile lui.

Potrivit cotidianului Haaretz, în timpul investigațiilor asupra lui Ari Harow, fost șef de cabinet al lui Netanyahu, poliția i-a confiscat acestuia telefonul mobil, aflând astfel detalii despre conversațiile premierului cu Arnon Mozes.

Mai mult, Avi Harow, acuzat și el de corupție, fraudă, abuz de încredere și conflict de interese, se pregătește să furnizeze probe împotriva lui Netanyahu în schimbul imunității pentru infracțiunile de care e suspectat.

Probleme cu legea are și soția sa.

Sara Netanyahu a fost interogată miercuri de poliție, fiind suspectată de deturnare de fonduri publice în scopul unor cheltuieli personale.

Netanyahu neagă acuzațiile

Un purtător de cuvânt a declarat că Netanyanu este o victimă ”a unei vânători de vrăjitoare” ce are ca scop schimbarea guvernului. 

El a mai spus că acțiunea va eșua, deoarece nu s-a întâmplat nimic din ce susțin anchetatorii.

Un premier cu antecedente

Nu este prima oară când Benjamin Netanyahu este anchetat.

În ianuarie 20017, el a fost interogat de poliție, în cadrul unui dosar în care e acuzat de mită și activități financiare frauduloase. Poliția a precizat că premierul este suspectat că ar primit cadouri scumpe de la oameni de afaceri, în schimbul unor favoruri politice.

În iulie, poliția israeliană a arestat șapte funcționari publici și oameni de afaceri într-o anchetă privind achiziționarea de submarine și corvete de patrulare de la grupul german ThyssenKrupp Marine Systems. Cei șapte sunt suspectați de mai multe infracțiuni, printre care luare de mită, fraudă fiscală și spălare de bani.

Anul trecut, postul de televiziune Channel 10 dezvăluia că intermediarul acestei afaceri ar fi fost vărul și avocatul personal al lui Netanyahu, David Shimron. Presa israeliană a scris că însuși premierul a insistat pentru încheierea afacerii, în pofida protestelor din partea oficialilor din Ministerul Apărării, care au considerat că ambarcațiunile sunt prea scumpe.