Premierul italian, Giuseppe Conte, a anunțat marți în Senat că demisionează.

Demisia sa era așteptată. După 14 luni marcate de tulburări interne în coaliția de guvernare, Matteo Salvini, vicepremier și ministru de interne, a anunțat recent că dorește căderea guvernului. 

Liderul Ligii Nordului a cerut alegeri anticipate cât mai repede posibil, formațiunea sa fiind bine cotată în sondaje.

În discursul din Senat, Conte a lansat mai multe critici la adresa lui Salvini.

În timp ce el declara că folosirea simbolurilor religioase în politică riscă să afecteze principiul secularismului, Matteo Salvini, care stătea lângă el, săruta un rozariu, relatează Euronews.

"Decizia lui Salvini (de a anunța destrămarea coaliției) este una gravă, cu consecințe relevante pentru viața economică și socială a țării”, a spus Giuseppe Conte. "El a arătat că pune interesul personal și cel de partid mai presus” de cel al țării, a adăugat Conte.

Liga și Mișcarea 5 Stele s-au contrat mai mult timp pe teme de natură economică, dar până recent Salvini a susținut că actualul guvern își a duce la capăt mandatul de cinci ani. Tensiunile au explodat în momentul în care cele două partide au votat unul împotriva celuilalt, în Parlament, pe tema proiectului trenului de mare viteză Lyon-Torino.

Președintele Sergio Mattarella va iniția consultări cu partidele politice pentru a decide dacă va putea fi format un nou guvern sau vor fi organizate alegeri anticipate.